ВСС направи опит за "другарски съд", Цацаров излезе с тръшкане на врата

OFFNews 02 февруари 2017 в 11:03 8982 6

С лични нападки и опит за порицаване на съдия Калин Калпакчиев членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) опитаха да отклонят дебата за последния мониторингов доклад на Европейската комисия. 

Галя Георгиева взе отношение по темата, като нападна Калин Калпакчиев за това, че той бил герой в снимки, които показват негова среща с бившия правосъден министър и председател на "Да, България" Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова. В същото време Георгиева поиска обяснение от Калпакчиев за негово изказване по телевизията, с което той обяснил, че очаква формално обсъждане на евродоклада във ВСС. Той също така казал, че мнозинството във ВСС взима решения под натиск и е формирано "икономически и олигархически", като защитава "корупционния консенсус на тези, които диктуват правилата". 

Георгиева поиска обяснения от Калпакчиев с мотива, че с подобно изказвания той обижда останалите членове на съвета. 

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложението на Галина Карагьозова този дебат да бъде отложен и Съветът да се концентрира върху евродоклада. "Защото ще изпаднем в един дебат, който много пъти е воден и няма да доведе до каквито и да било резултати. Ще излезем от темата, която е доста по-важна от изказванията на Калин Калпакчиев", каза Цацаров. По думите му той не се интересува какво е мнението на "хора като Калпакчиев" за главния прокурор. "Дали Калпакчиев ще ме причисли към олигархични кръгове - той е последният, чието мнение ме интересува", каза Цацаров. 

В отговор Калин Калпакчиев предложи на главния прокурор да се поинтересува кой прави нерегламентирани снимки, които да изтичат в медиите. "Няма да се поинтересувам", отговори главният прокурор. Калпакчиев контрира, че не е очаквал и да го направи, тъй като Цацаров се интересувал само от конкретни записи.

В този момент залата напусна представляващият ВСС Димитър Узунов. След него залата напуснаха Галя Георгиева и Сотир Цацаров, като последният тресна вратата на залата, в която заседава Съветът.

"Това, което г-жа Георгиева каза, го наблюдаваме от самото начало на формирането на ВСС, то показва начин на мислене, начин на поведение, което е една от причините за констатациите в 10-ия доклад, който заключава какво е свършено и какво не. Изместването на проблемите към тяхната жълтина - това кой с кого се е срещал, кой с какво е бил казал, опитите за цензуриране на личните мнения, е част от маниера на този ВСС", каза Калпакчиев.

Той заяви, че очаква от главния прокурор да каже какви мерки ще предприеме прокуратурата по отношение на препоръките за отчетност и ефективност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

6

Вал

02.02 2017 в 20:53

Що не цъкате минусчета бе мишоци :))))

11462

5

dardorel

02.02 2017 в 14:26

Г-н Йончев , имам питане - защо на очевидните тролове ,пишещи по долу - балкански , рязанов , умен , сотозеро и подобни , гласа е оценен с 10 , а на нормалните хора с 1 ?? Откъде знам , че са тролове ще попита някой....Погледнете колко коментари са постнали само за един ден и само в този сайт и ще ви стане ясно. Още повече , че те се самооценяват взаимно....Пошло е ... Преди няколко години мислех , че сайта ви е за нормални хора...Жалко.

7568

4

Tabadatko

02.02 2017 в 14:10

Професоре, моля ти си. Убиждаш ни. Ако не ти е ясно, че лошите са Цацаров,Галка и Узунов, вземи се в ръце. Като гледаш стари филми на видеото с Шварценегер и там ли не знаеш, кой за какво се бори? :)

42249

2

Denis Rizanov

02.02 2017 в 12:03

Да не пропускаме Съюза на съдиите!
В частност много е важно и мнението на част от магистратите, които „разговарят с граждани пред сградата на Темида, облечени в тоги“!
Също така "РискМонитор" и "Българския институт за правни инициативи" на жийзъс айвъноф.