ВСС избра бившия прокурор Стефан Милев за временен шеф на СРС

OFFNews 31 януари 2017 в 19:52 4563 3

Снимка БГНЕС

След 6 часа дебати Висшият съдебен съвет избра бившия прокурор Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд. 

Милев има 10-годишен стаж като прокурор и половин година като съдия.

Преди да встъпи в длъжност, Милев ще трябва да приключи делото си в градския съд срещу двама младежи, обвинени в опит за убийство на 3-годишно дете.

Милев беше издигнат като кандидат от 8 от членовете на съдийската колегия - Димитър Узунов, Светла Петкова, Даниела Костова, Мария Кузманова, Галя Георгиева, Георги Колев, Каролина Неделчева и Милка Итова.

Съдия Албена Ботева, чиято кандидатура беше отхвърлена миналата седмица от мнозинството от съвета, днес получи шест гласа.

Част от членовете на съвета, сред които и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, отбелязаха по време на дебатите, че изборът е бил предопределен, съобщи БТА.

Пред членовете на ВСС Панов отново обяви Ботева за моралния победител и посочи, че днес не е бил даден отговор на въпроса според какви критерии осемте членове на ВСС са се спрели на кандидатурата на Милев.

Той заяви, че съдия Милев няма да отиде в Софийския районен съд с аргумента "наложил се като авторитет" и добави, че няма как постоянното неглижиране на съдийското самоуправление от ВСС да не доведе до демотивация на магистратите.

По думите му дебатът днес не е бил безсмислен, защото е поставил въпроса въз основа на какви критерии и принципи се взимат решенията на ВСС.

Самият Милев също отказа да разкрие как се е стигнало до неговата номинация.

До избора на нов председател на най-натоварения съд в страната се стигна след оставката на досегашния му ръководител Методи Лалов и безпрецедентен съдийски протест в негова защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

2

Георгиев

31.01 2017 в 21:14

За да победи злото е достатъчно добрите хора да не вършат нищо.

7568

1

Tabadatko

31.01 2017 в 21:06

Тъжна работа. :) ... но да видим по-важните неща. Утре кой ще е гост на Гала?