ВКС върна делото срещу бившия кмет на Исперих

OFFNews 09 март 2017 в 10:06 1768 0

ВКС върна делото срещу бившия кмет на Исперих

Делото срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри, обвинен в опит за убийство на ловен надзирател, се връща в Апелативния съд във Варна. Това е решил Върховният касационен съд, но решението е подписано с особено мнение на председателя на тричленния състав, което е настоявал за оправдателна присъда за Басри по най-тежкото обвинение, съобщи "Дарик".

Това се случва повече от 4 години след инцидента почина в хода на процеса на различни инстанции. 

На 23 февруари 2013 г. след 17.30 ч. тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство "Воден Ирихисар" в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят. Басри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил "Стой на място. Горска стража!".

Въпреки предупреждението, кметът произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу горския стражар Пеньо Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението. Първоначално по обвинението бе задържан шофьорът на Басри - Шенол Бакир, а по-късно бе освободен и до подсъдимата скамейка стигна бившият градоначалник, припомня "Правен свят".

Първата присъда по това дело бе произнесена от Окръжния съд в Разград през 2015 г., тя бе оправдателна за опита за убийство на горския стражар и осъдителна за престъпление против реда на управление. Последва протест на Окръжната прокуратура в Разград пред Варненския апелативен съд, който върна делото за ново разглеждане в Окръжния съд в Разград поради допуснати процесуални нарушения.

При повторното разглеждане на делото срещу Басри в Разградския окръжен съд той отново е оправдан за опита за убийство и е признат само за виновен за това, че е попречил на горските стражари да изпълнят служебните си задължения. С последвалия нов протест на Окръжната прокуратура се стигна до ефективна – 5 години лишаване от свобода.

Именно тази присъда е отменена с днешното решение на Трето наказателно отделение на ВКС. Върховните магистрати установяват съществени процесуални нарушения при гледането на делото на втора инстанция. Имат и сериозно количество указания: "да се проведе пълно и всестранно изследване на обстоятелствата по делото, чрез назначаването на допълнителна съдебно –балистична експертиза по посочения в настоящето решение въпрос; да се извърши преразпит на поемните лица по протокола за оглед на местопроизшествие от 23.02.2013 г.; да се разпита поемното лице М. Ю. по протокола за оглед на местопроизшествие от 24.02.2013 г.; да се установят полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието и да се разпитат за начина на извършване на процесуално-следственото действие "оглед"; да се изиска справка от водещия разследването за евентуалното наличие на други протоколи за оглед на местопроизшествие, неприложени по делото, като при положителен отговор, протоколите да се приобщят и да се направи преценка на установените с тях обстоятелства. При необходимост да се съберат и други доказателства, след да което се извърши прецизен анализ на всички доказателства и доказателствени средства в тяхната взаимна връзка и съвкупност, да се обсъди и анализира противоречивата информацията, съдържаща се в различните доказателствени източници, като по отношение на оспорените от защитата доказателствени средства се изложат съображения за причините, поради които се ползват с доверието на съда, в случай, че той ги кредитира".

Това решение е подписано с особено мнение от председателя на тричленния състав Севдалин Мавров, който счита, че е доказано, че Бейсим Басри не е извършил опит за убийство на надзирателя. Според него не е имало пряк умисъл за умъртвяването на Астарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови