ВКС откри нарушения на съда, пуснал Ценко Чоков под гаранция

OFFNews 02 март 2017 в 21:18 4916 1

Върховният касационен съд откри нарушения на съдебния състав, който пусна под гаранция кмета на село Галиче Ценко Чоков. 

Изборът на съдия докладчик е извършен на случаен принцип, а определянето на състава е направено според установената в съда практика делото да се разглежда от постоянния състав, чийто член е докладчикът. Замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава съдия Петя Колева със съдия Даниела Росенова обаче е извършена в отклонение от установената в съда практика, установи проверката на ВКС.

Именно тричленният съдебен състав с председател Даниела Росенова пусна Ценко Чоков под гаранция от 10 000 лева, а сина му Мартин под домашен арест на 13 февруари.

На следващия ден Росенова се яви пред ВСС като кандидат за председател на съдебната инстанция, но кандидатурата ѝ не получи необходимата подкрепа.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на ВКС да извърши проверка как е бил формиран съдебният състав, която беше назначена от председателя на ВКС Лозан Панов.

Комисията отправи препоръки да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълен състав, за заместване на отсъстващ член – съдия от утвърдените постоянни въззивни състави, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение.

Попълването на съдебния състав и при заместване е удачно да се извърши чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение. Правилата да се съгласуват от Общото събрание на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд и да се оповестят публично на интернет страницата на съда, препоръча още комисията на ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

02.03 2017 в 23:44

Този вандал с физиомутра на Собакевич
/по Негово Величество Гогол/
да си праска чалгаджийските врътки
пред апашунгите в панделата.
Никво излизне оттам!