Трима от ИДИЛ заловени у нас, спецпрокуратурата им повдигна обвинения за тероризъм

OFFNews 27 юли 2016 в 13:35 13479 29

Трима сирийски граждани са с повдигнати обвинения за тероризъм, след като специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.

Те са обвинени в това, че на 07 февруари тази година са влезли на наша територия. Тяхната цел била участие и организация на терористични нападения.

Тримата са били членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци в Германия.

На неустановена по делото дата през м. януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“.

Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“, открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05 февруари тази година тримата пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през границата на Гърция с Турция, но на граничния пункт не били допуснати и турските граничари ги върнали в Гърция.

Тъй като не могли да навлязат на територията на Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам – на територията на Турция.

На 7 февруари обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи до гр. Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от гр.Кавала до гр. Пловдив. Пристигнали в Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от Пловдив до София.

Пристигнали в столицата на същия ден около 21,00 часа. На автогарата в София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували.

На следващия ден обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин, Турция.

С влака обвиняемите се придвижили до гр. Свиленград, който пристигнал там към 00,40 часа на 09 февруари. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница.

По същото време служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида.

Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Р Турция, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните полицаи.

За този им опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора.

За опита за пресичане на границата нелегално и на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

И до момента задържаните се намират в следствения арест в София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

28

El Commandante

27.07 2016 в 22:18

"Доносничиш на Йончефф, +30."

То ако беше така твоя рейтинг щеше да бъде стратосферен, в целия форум нема такава порта д 'оро като тебе....

63994

26

Red or Dead

27.07 2016 в 18:27

““““....П.П....Надявам се, че Г–Н Йончев ще покаже отново, че е строг, но СПРАВЕДЛИВ!...“““““


Току що стана и ФАКТ....за пореден път;)

63994

25

Red or Dead

27.07 2016 в 18:22

@ELPIDA, за нищо, удоволствието беше изцяло....МОЕ;)

Естествено и за секунда не си помислям, че ще има ефект от думите ти, НО и аз проумях, че добрия бон тон и старанието на човек да бъде НАИСТИНА ТОЛЕРАНТЕН, се връща като бумеранг в/у него.....

26179

24

ELPIDA

27.07 2016 в 18:10

Благодаря,RED !
Понякога се налага и жена,ако е добър шофьор, да настъпи малко по-силно педала на газта...

63994

23

Red or Dead

27.07 2016 в 18:08


За да не бъда голословен подкрепям както винаги думите си с......ФАКТИ.....прилагам линк с коментар на 'чесън' под №1

http://goo.gl/X1xUWC

Коментар №1 на 'чесън' е кратък и ясен....“Cool!“..:)))

П.П....Надявам се, че Г–Н Йончев ще покаже отново, че е строг, но СПРАВЕДЛИВ!....

63994

22

Red or Dead

27.07 2016 в 18:00

@'чесън'.....коментиращият с....“бурка“..........
Само кратка ретроспекция в/у днешните ти “коментари“ показва, че те ЕДИНСТВЕНО влизат в категорията......“спам“.......

Естествено, че ни ми дреме от “оценките“ на потребител, който се е докарал до толкова унизително положение;)

Днес от злоба и отчаяние си ОМАЗАЛ ОС*АЛ...вся и всьо.........

Аз, понеже съм всичко което ти не си, и ОЧЕИЗВАДНО НИКОГА няма да бъдеш, ще подмина за пореден път жалките ти и смехотворни напъни за конфронтация.....толкова си жалък, че дори и този коментар ти е....МНОГО, но какво да правя, толкова доброта и човечност.....направо ме съсипва.......

63994

21

Red or Dead

27.07 2016 в 17:51

@'чесън'.....коментиращия с....“бурка“..........
Само кратка ретроспекция в/у днешните ти “коментари“ показва, че те