Три версиии за взрива в Хитрино, малка е вероятността стрелочникът да е виновен

OFFNews - Бургас 24 януари 2017 в 15:26 2401 0

Три са версиите за взрива на цистерна на гара Хитрино, съобщават от прокуратурата. Към момента, нито една от тях не е изключена. Държавното обвинение работи по възможни нарушени правила при управлението на подвижния ж.п. състав; техническа неизправност на подвижния ж.п. състав и техническа неизправност в ж.п. инфраструктура (релсовия път и стрелките).

Малка е вероятността причина за инцидена да са стрелките или стрелочникът да имат вина, коментира в Бургас говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Стрелката, за която, различни източници предоставят различна информация, според това, което нашите следователи установиха е, че тя е поставена в правилно положение и е заключена. Нещо повече – ключът от заключването на тази стрелка е намерен, фиксиран и фотографиран в будката на стрелочника, което за нас означава категорично, че е била заключена, във каквото състояние я намерихме и ключът е бил на мястото, където е трябвало да се намира. Затова е изключително малка вероятността, това, което се твърди от основно фирмата – собственик на жп композицията, че стрелочникът е виновен или някаква нередност точно в частта около стрелката, категорично не е обосновано от нашия доказателствен материяал“, каза Арнаудова.

Няма да се конкурираме с версиите при разследването на фирмата, уточни тя.

Продължават да се извършват следствени действия, назначени са повече от 35 различни по вид експертизи. Разследването е сложно, уточни Румяна Арнаудова. След резултатът от експертизите ще се преценява дали ще се повдигнат и нови обвинения, евентуално – за съпричиняване на инцидента.

Законовият срок за разследване е два месеца, ако се наложи, ще бъде удължен, добави Румяна Арнаудова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови