Трайков обвинен, че е нанесъл щета на държавата за 21 млн.лв.

OFFNews 03 януари 2017 в 14:14 5754 5

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай и щетата, която е настъпила за държавата, е в особено големи размери - 20 829 200 лева.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Обвинението, което е повдигнал Софийският градски съд, е затова, че в периода май-юни 2011 година Трайчо Трайков в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, министър на енергетиката, както и като принципал на „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и на Държавна консилидационна компания ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването, и запазването на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба на миноритарния дял на държавата в дружеството „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, от което е настъпила тази щета в размер на почти 21 млн. лева“, обясни тя.

Румяна Арнаудова заяви, че Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Тя обясни, че на практика са били ощетени българските пенсионери, защото приходите постъпват в Държавната консолидационна компания, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет, а не в Сребърния фонд.

Говорителят на главния прокурор посочи, че по делото са разпитани повече от 50 свидетели, а документацията е 88 тома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

5

кикимора

03.01 2017 в 16:43

Това президент Трайката ли е? Малеййй стигнахме ги румънците.

12684

1

Сандьо

03.01 2017 в 15:05

Осемдесет и осем...еми добре.
Дано поне ги използвате и за следващото дело като пишете на гърба.

Иначе Нищо Ново.