Цацаров "завоалира" вината на Янева по "Червей"

OFFNews 12 ноември 2015 в 10:57 5782 10

Цацаров: Янева не е най-големият виновник за

Премиерът Бойко Борисов не е оказвал влияние на главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по аферата "Червей" и съдийката не е "най-големият виновник" по случая.

Това стана ясно от изказване на Цацаров пред журналисти в четвъртък, който коментира изтеклите по аферата записи на разговор между Янева и съдия Румяна Ченалова, разпространени от сайта "Биволъ". 

От тях се разбра, че на среща с главния прокурор Бойко Борисов е искал Владимира Янева да бъде подведена под отговорност. В записите Янева разказва, че е разговаряла с Цацаров, който ѝ преразказал намеренията на премиера тя да бъде "опраскана". Съдийката твърди обаче, че Цацаров ѝ обещал да "заовалира нещата".

"Премиерът не ми е оказвал влияние да "опраскам" Владимира Янева. Среща на тази тема с премиера не съм имал. Разговарял съм с Янева до момента, в който срещу нея бе образувано досъдебно производство", заяви днес Цацаров.

Той призна, че е разговарял с Янева преди тя да бъде привлечена като обвиняема. "И сега ви казвам, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червей", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено", обясни главният прокурор.

Изказването му кореспондира с твърдението на Янева, която твърди, че Цацаров ѝ казал: "Имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам, аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат и ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. Не знам дали го помниш този случай?"

Днес главният прокурор призна, че се е срещал и с Борисов, но премиерът не е оказвал натиск за отношението към Янева. 

От изказването на Цацаров стана ясно също, че проверка показала, че изтеклите записи не са направени в резултат на законни специални разузнавателни средства (СРС). Той намекна, че записите може да са направени от Румяна Ченалова.

"На записа има две жени, един мъж и едно куче, което е най-добросъвестният участник. Янева излага факти, а другата дама е пестелива. Става дума за един разговор, който е удобно накъсан на части, за да може да се произвежда съответната сензация. Нямам усещането, че записите са правени от Владимира Янева или от кучето", каза главният прокурор.

Той намекна също, че изтичането на записите в този момент може да е свъзрано с бъдещи действия на прокуратурата по отношение на съдия Ченалова. "Може би думата "засега" и в някои събития, които ще последват следващите седмици се крие и една от причините за скоростното появяване на тези записи", посочи Цацаров без да поясни дали ще има нови обвинения срещу, определената от бившия френски посланик като "гнила ябълка", съдийка.

"Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в обществено пространство на този скандал сега има определени цели. Ако вървим по тази фабула, първо Цацаров обещава на Янева, че няма да бъде "опраскана", каза още Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!