Служители ощетили военното министерство с 2 млн. лв.

OFFNews 29 ноември 2016 в 10:47 2411 0

Служители ощетили военното министерство за 2 млн. лв.

На 25 ноември 2016г. Военноокръжна прокуратура София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” за умишлена безстопанственост, от която е последвало разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната в особено големи размери - около 2 132 000 лв.- престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3 и ал.1 от НК.

Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. - месец юли 2013 г.

Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС, при която е установено следното:

След проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”. В резултат на това рамково споразумение са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”. Част от изработеното обзавеждане /за 85 жилища/ е монтирано, но по отношение на останалите изработени вещи не са предприети действия от страна на собственика - Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” по приемането им. Същите са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите. Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерство на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност.

Разследването се провежда от екип от военни следователи от ВОП София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови