След почивка депутатите размислиха: Магистратите масони все пак ще се разкриват

OFFNews 27 юли 2016 в 14:27 7286 12

Промените в закона за съдебната власт: Тука има, тука няма масон

Снимка Сергей Антонов

След разгорещени дебати в пленарната зала депутатите приеха все пак магистратите, членуващи в тайни организации, да декларират принадлежността си към тях.

Първоначално текстовете, задължаващи съдиите и прокурорите да декларират членство в тайни общества, бяха отхвърлени. След почивка обаче председателят на правната комисия Данаил Кирилов предложи в текстовете, които предвиждат деклариране в съсловни организации, да се допълни "включително тайни и/или неформални организации и общества". Решението беше прието с внушително мнозинство от 138 души "за" и петима "въздържал се". "Против" не гласува никой. 

Преди почивката депутатите отхвърлиха текстовете по вносител, според които магистратите трябва да декларират принадлежност към тайни общества. Според предложенията на правосъдното министерство това трябва да води автоматично до несъвместимост с работата им. Последва остра реакция от трибуната на парламента. Председателят на ДСБ Радан Кънев каза, че "не може най-висшата власт в едно републиканско общество да се управлява с неофициални тайни зависимости". "Не е въпросът в това какви са българските масони и че те са едни впиянчени ченгета, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи", каза той. Според него: "Огромен проблем, не хипотетичен проблем, е, че част от тези облечени с чаршафи ченгета, осъществяват нерегламентирани контакти по между си на ниво адвокат-прокурор, адвокат-съдия и съдия-прокурор и така се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления. Току-що отказахме да решим проблем, който го знае цялото българско общество". 

Независимият депутат Георги Кадиев пък се обърна към депутатите от ГЕРБ: "Изключително разочарован съм от това, което направи от ГЕРБ, защото това дойде от Министерски съвет, който е вашият Министерски съвет. Това че гласувахте против означава, че вече сте направили тайна сделка. Правилният текст беше този, който дойде от МС", каза той.

Преди текстовете да бъдат отхвърлени председателят на парламента Цецка Цачева и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев влязоха в спор дали членство в масонска може да се декларира. Цачева обясни, че според уставите на тези общества, те не могат да обявяват кои са членовете им. Андреев пък смята, че тези общества са "побългарени" и в тях влизат бивши агенти на Държавна сигурност. Той даде примери със законодателни инициативи в Италия и Великобритания, с които членство на магистрати в тайни ложи се забранява и дори не се допуска съществуването на такива организации.

След почивката от ДПС настояха най-вече за текстовете, според които магистратите да декларират и участието си в съсловни организации. От партията директно нападнаха Съюза на съдиите в България (ССБ), които декларирали, че представляват цялата магистратска общност. Йордан Цонев заяви, че ССБ "се утрепа да лъже навсякъде, че представлява цялото съсловие". "Тогава ще видим кой кого представлява и в какво членува. Ние не сме против членството в съсловни организации, а срещу това да лъжат, че представляват цялата общност. Не ни баламосвайте тук с редакционни текстове, които изключват декларирането на членство в съсловна организация. Ще декларират, защото това е правилно - за магистратите и нас политиците всичко трябва да е прозрачно", категоричен беше депутатът. 

Изказването му беше в резултат на предложение на депутати от Патриотичния фронт за огласяване на масоните в съдебната власт. "Тайните общества чрез тайни знаци вършат своите пъклени дела", заключи Димитър Байрактаров. Той предложи в текстовете освен съсловните организации да се добавят "персонифицирани или неперсонифицирани" организации. И обясни, че тайните общества "по техния устав имат задължение да не разкриват тайни". По думите му тези организации на книга отчитат само членовете на Управителния съвет, който обикновено е от трима души. 

Явор Хайтов от БДЦ заяви, че членството в съсловни организации, каквито са двете съдийски организации и тези на прокурорите и следователите, не пораждат зависимост. Той предложи членуването в съсловни организации да не се декларира.

Първоначално темата за обявяване на принадлежност към тайни общества беше подновена от Янаки Стоилов от БСП. По-късно предложението беше подкрепено и от ГЕРБ и ДПС. Лично председателят на правната комисия, който само преди седмица обяви подобни текстове за абсурдни, формулира новоприетите редакции. Според тях всеки съдия, прокурор, съдебен инспектор и член на ВСС ще бъде длъжен да подава декларация във ВСС за „всички свои членства в организации, тайни организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански сдружения“. Тези текстове обаче няма да водят до автоматично отстраняване от съдебната система на магистрат, който декларира принадлежност към масонска ложа. 

Въпреки че при първоначално отхвърлените текстове, предложени от правосъдното министерство, министър Екатерина Захариева не взе отношение, при приемането на следващите редакции тя благодари на депутатите, че все пак са преосмислили мнението си. "Ако се докаже, че тази организация, юридическо лице и каквато и да е било организация, може да доведе до дейности, които накърняват независимостта на магистрата, то това е основание за неговото отстраняване", заяви тя от парламентарната трибуна, като каза, че текстовете изпълняват целта на вносителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

11

Какавидков

27.07 2016 в 21:05

То, професоре, и лордовете идват от Европа, ама при нас само лорд Минчев дойде.
Та едни страхове ме обхващат..

25665

5

Victimized

27.07 2016 в 15:47

"У нас масон и тамплиер е толкова опошлено и дискредитирано членство (предвид голямата част от членовете на тези организации, че ще бъде срамно самото деклариране."

Не е само у нас , масонските ложи са обезсмислили съществуването си много отдавна . Да речем , че в началото това е бил начина да развиват науката без да бъдат гонени от испанските фанатици , и без да всяват ужас в масите с радикалните за времето си идеи , имайки предвид , че 99% от хората по това време не са можели да си напишат името .
Обаче след ренесанса реално от това вече няма нужда ,но те въпреки всичко остават на тъмно , защото вече са се преструктурирали като задкулисни кукловоди , които работят въпреки суверенитета и законите на държавите . Всеки един член е по лоялен на ложата от колкото на държавата в която е роден , не е нормално такива хора да отговорят за живота на милиони хора , да вземат решения които остават в тайна или отиват в секцията "конспиративни теории" без да носят каквато и да е отговорност

12342

4

tarbuh

27.07 2016 в 15:22

Офнюз, защо ми изтрихте коментара къде са останалите 127 депутати освен тези 113, които са били в залата???