Сидеров се отърва от по-тежка присъда заради липса на "утвърдени престъпни прояви"

OFFNews 17 октомври 2016 в 14:14 3124 3

ГЕРБ: Сидеров е опасен за демокрацията и сигурността

Снимка БГНЕС, архив

Съдът отказа да наложи по-високо наказание на лидера на "Атака" Волен Сидеров по обвиненията в хулиганство. През юли Сидеров получи присъда от две години пробация заради петте му присъди, по които той сключи споразумения с прокуратурата. Тогава Софийският градски съд (СГС) реши да бъдат удържани и 25% от заплатата.

Сидеров окончателно се размина с по-тежко наказание, съобщава "Правен свят". Софийският апелативен съд (САС) се е произнесъл днес окончателно по случая, като се е мотивирал, че Сидеров няма "утвърдени престъпни прояви", за да получи по-високо наказание. В същото време именно множеството престъпления, извършени в кратък период от време, мотивираха прокурор Виктор Тарчев от Софийската градска прокуратура (СГП) да иска увеличение на наказанието на 3 години пробация. Другият му аргумент беше, че Сидеров е депутат и изискването към него да спазва законите е завишено.

Съдът обаче е отказал увеличение на наказанието, защото приема, че не се налага за поправянето и превъзпитаването на осъдения.

"Този извод следва логически от цялото процесуално поведение на осъдения – признанието на вина и изразеното съгласие да сключи споразумение с прокуратурата. На следващо място - вярно е, че се касае за пет споразумения, които обхващат престъпна дейност за относително неголям период от време, като се касае за еднородни по вид деяния по чл. 325 и чл. 131 от НК. Те сами по себе си, обаче не разкриват осъдения като личност спрямо, която следва да се въздейства и чрез приложението на чл. 24 от НК", мотивира се съдебният състав по делото.

Според съдиите Сидеров би получил по-тежка санкция, ако бъде преценено, че наложената присъда не е достатъчна за поправянето му, а той пък демонстрира трайна тенденция към престъпни прояви. САС не е съгласен и с довода на прокуратурата, че лидерът на "Атака" е народен представител и това само по себе си е основание за по-тежко наказание.

"Това е така, защото според становището на САС не се касае за личност с утвърдени престъпни прояви. Освен сключените споразумения предмет на производството по чл. 306 ал. 1 т. 1 от НК спрямо него не са били налице други наказателни производства, той не е бил осъждан преди това, поради което не би могло да се приеме, че вече веднъж държавата е въздействала чрез налагането на наказание и той не се е поправил", посочват още апелативните съдии.

Освен делата за хулиганство, Волен Сидеров беше подсъдим и за лъжесвидетелстване след инцидента на магистрала "Тракия" преди 10 години, но по него беше окончателно оправдан през 2008 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови