Шоуто на Слави се намеси в протеста на съдиите и ги раздели

OFFNews 19 декември 2016 в 10:35 8046 3

Шоуто на Слави се намеси в протеста на съдиите и ги раздели

След мащабния протест на съдиите от Софийския районен съд (СРС) сред магистратите е настъпило разцепление, на което трибуна е дало Шоуто на Слави, съобщава "Правен свят". В предаването от 13 декември две съдийки изразиха позиция срещу протеста на колегите си. Това доведе до ответна реакция на 43 съдии в СРС, които написаха писмо до тв предаването.  

София Икономова и Росица Велкова коментираха пред водещия на предаването, че в съда има хора, които работят и които не работят. Според тях проблемът на председателя на съда в оставка Методи Лалов е, че не е предприел мерки срещу мързеливите магистрати. От коментара на Икономова и Велкова и дискусията им със Слави Трифонов излезе, че всъщност на протест са отишли неработещите, както и съдебни служители, които не били информирани, че ВСС малко по-рано е приел новия класификатор на длъжностите в администрацията и вече са получили увеличение на заплатите.

След медийната изява на двете ѝ колежки съдия Десислава Джарова изпрати становище до председателя на СРС, заместниците му и до Комисията по професионална етика към съда. В него тя изразява несъгласие с твърденията им и заявява:

Без да стане ясно кого представляват, двете колежки хвърлиха в публичното пространство редица неверни твърдения, свързани с проведения протест, включително невярното твърдение, че работата в Софийски районен съд не върви, защото имало "няколко мързеливи колеги", че "част от съдиите работели, а част протестирали, че са натоварени" (подчертавайки своите собствени заслуги – а именно, че са от работливите).

Съдия Джарова пише още, че твърденията на двете ѝ колежки са неверни и необосновани, с което се накърнява репутацията на всички съдии в СРС, някои от които работят повече от 10-15 години при свръхнатоварване. По думите ѝ въпросите, които двете съдийки поставили в Шоуто на Слави, не са дискутирани от тях пред Общото събрание на СРС затова Джарова прави предложение двете да бъдат изслушани. 

Съдийката смята, че колежките ѝ са нарушили етични норми, сред които са уважението и толерантност между колегите.

Писмото на Джарова довело до реакция от Велкова и Икономова, които се оплакали от натиск. Съдийките пратили сигнал до Етичната комисия на СРС, председателя на съда и Висшия съдебен съвет, в който твърдят, че приемат подаването на сигнали, жалби и др. като форма на натиск срещу мнението им и ограничаване на свободата им.

Двете обясняват, че позицията на протестиращите от СРС е била представена като такава на всички в съда и тъй като те не са съгласни с нея, потърсили начин да изразят своята. "Такава ни бе предоставена от екипа на "Шоуто на Слави", пишат двете съдийки. Два дни по-късно обаче ръководството на съда огласило становището на Джарова за медийната им изява. "Без да оспорваме правото на колегата да изрази мнението си в тази насока, анализирайки отразеното в становището ѝ, намираме, че с направените в него внушения и начина на неговото оповестяване, се правят опити за натиск поради застъпената от нас позиция, противоречаща на тезата на част от колегите, поддържана и от ръководството, а именно за свръхнатовареност на съда и реалните проблеми на СРС".

От сигнала става ясно, че двете са засегнати от квалификации на съдия Джарова като "неверни и необосновани твърдения", "принизява съдийската професия" и др. Двете смятат, че Джарова също е нарушила Етичния кодекс, като не е уважила достойнството им и е накърнила независимостта им. 

Освен това заявяват следното: "Независимо от настоящия сигнал, ще сезираме и Съда на Европейския съюз в Люксембург, където колегата Джарова е имала възможност да проведе стаж, за да изложат своето становище относно действията ѝ като български магистрат и бивш стажант на този съд, защитаващ основни принципи на Европейския съюз".

Двете съдийки информират и Слави Трифонов за случилото се след гостуването им при него. Така СРС отново става тема на шоуто, а позицията на Джарова е прочетена в ефир.

В същото време 43 съдии писаха до шоумена. В него те изразяват недоволство от това, че не е изразена другата гледна точка:

Има и друга гледна точка и тя не беше представена в предаването ви, освен това е добре да се преценява коя е конюнктурно силната позиция, за да не се превръща журналистиката, съзнателно или не, в инструмент за мачкане на демократична форма на съпротива срещу произвол. 

Те разясняват на телевизионния водещ, че авторитетът на правосъдието е обществена ценност и неслучайно магистратите са задължени да спазват Етичен кодекс. А етичните комисии провеждат добронамерена проверка между колеги без страх от дисциплинарно наказание.

"Участието на двете колеги, не само според колегата Джарова, чиято позиция прочетохте в ефир, постави публично и под общ знаменател съдиите от СРС и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване. Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. В този смисъл намираме позицията на съдия Джарова, която предлага да се срещнем с тях на Общо събрание и да чуем техните аргументи, за напълно уместна и навременна", пишат съдиите до шоуто.

Освен това те посочват, че, за разлика от съдия Джарова, колегите ѝ Икономова и Велкова са писали на ВСС и заявяват, че ще се обърнат и към Съда на ЕС. "Обръщането към институции, които могат да служат за злепоставяне или включително – за наказване на съдия Джарова, показва подход, който е напълно различен от нейния, защото не цели добронамерен разговор между равнопоставени колеги", разясняват съдиите на Слави Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

19.12 2016 в 12:02

Последна инстанция, м?

17898

1

кикимора

19.12 2016 в 10:42

Интересно е, какво правят магистрати при учиндолската маймуна, която се смята за по-висша от конституционния съд?