Съдии се опълчиха срещу "силовото" разчистване на сметки с техни колеги

OFFNews 07 декември 2016 в 14:08 2126 0

Съдии се опълчиха срещу

Съюзът на съдиите в България (ССБ) определи действията на ВСС по проверка в работата на съдии като "силов подход". В рамките на вчерашното заседание на ВСС, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, бяха взети решения за проверки в работата на Софийския градски и Софийския районен съд. Също по негово искане беше взето решение и за дисциплинарна проверка срещу бившия председател на ССБ съдия Мирослава Тодорова

В декларация на съюза се изразява несъгласие с "демонстрираното избирателно отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии". 

В текста се посочва: 

Съюзът на съдиите в България намира за необходимо да изрази категоричната си позиция по отношение на решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 6.12.2016 г., с което по инициатива на главния прокурор, опосредена от внесено предложение на Комисията по дисциплинарни производства, мнозинството от колегията взе решение за извършване на проверка на дейността на наказателните отделения на Софийски градски съд и Софийски районен съд. Това решение, както и решението от същото заседание за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова, също инициирано от главния прокурор, са поредното доказателство за неравнопоставено третиране и избирателен подход към определени съдилища и съдии.

Висшият съдебен съвет, и в частност Съдийската му колегия, все още дължат отговор на въпроса какви са били причините и кои са били отговорните лица от предходното ръководство на СГС за констатираните при проверката на нарочната комисия на ВСС „недобри практики“, обобщени в доклада от месец април 2015 г. Както е видно от същия доклад, още при извършената тогава проверка, обект на интерес от страна на комисията е била и срочността по разглеждане на дела в СГС и особено в наказателното му отделение, включително и изготвянето в срок на съдебните актове и мотивите към тях. В последвалия период от време проверки на наказателните отделения на СГС и СРС са били извършвани от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и съответните по-горни съдилища.

Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение на членовете на ВСС и на ИВСС както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на съдиите от тях. Дисциплинарни производства обаче са били образувани изключително по предложения на председателя на СГС, като част от тях все още не са приключили, някои от привлечените към дисциплинарна отговорност съдии са преустановили да правораздават и не са били отстранени от длъжност, без това да е предизвикало вниманието на Съдийската колегия на ВСС. Повод за конкретното активизиране на Комисията по дисциплинарни производства и на ИВСС обаче се явява сезирането им от страна на главния прокурор с данни, събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда. По този начин мнозинството в Съдийската колегия на ВСС легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената „проверка“ от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС. Изразяваме твърдото си несъгласие с така демонстрираното избирателно отношение от страна на  мнозинството на Съдийската колегия на ВСС и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови