Съдът върна делото за детето в куфара заради пропуски в обвинението

OFFNews 10 октомври 2016 в 15:34 2537 0

Съдът върна делото за детето в куфара заради пропуски в обвинението

Съдът върна обвинителния акт срещу Герман Костин, който е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита и майка му. Случаят стана популярен като "детето в куфара". През март 2015 г. в района на Пасарел тялото на момчето беше открито напъхано в куфар. Още при първоначалния оглед бяха констатирани следи от насилие. През месец май 2015 г. прокуратурата задържа и обвини Герман Костин за умишленото убийство на детето.

Съдът е върнал обвинителния акт на 21 септември от съдия Атанас Атанасов заради разминавания в обстоятелствената част на обвинението. В постановлението за привличане посоченият период, в който е извършено престъплението е от 13.00 часа на 8 февруари 2015 година до около 23.00 часа на 9 септември 2015 година. В обвинителния акт обаче периодът е увеличен от полунощ на 8 февруари.

Тоест с обвинителния акт реално се повдига обвинение, каквото не е било предявено на обвиняемия в досъдебното производство и по което същият не е имал възможност да се защитава, пояснява съдия Атанасов. 

Според него правото на защита винаги е нарушено, ако е налице неяснота или противоречие в обстоятелствената част, "касаещи описание на съществените обективни и субективни признаци на деянието или ако въобще липсва описание на съществени обективни и субективни признаци на деянието, обосновали правната му квалификация, както и противоречие между обстоятелствената част и диспозитивната, тъй като обвинителният акт е единство между тези си части и само в своето единство може да постави началото на съдебното производство".

Според съдията нарушаване правото на защита е налице също и когато е налице разминаване между предварителното обвинение, повдигнато на лицето с постановлението за привличане и окончателното такова, което е формулирано с обвинителния акт.

Според съдия Атанасов с обвинителния акт реално се повдига обвинение, каквото не е било предявено на обвиняемия в досъдебното производство и по което същият не е имал възможност да се защитава. 

Той е намерил и още едно противоречие - прокуратурата е посочила, че престъплението е извършено с „Фолксваген Поло“ с СА 5016 ХС, а на друго място в обвинението се посочва друг номер - СА 5061 ХС. "Това противоречие в обстоятелствената част на обвинителния акт също така следва да бъде преодоляно, като се посочи един-единствен регистрационен номер", се посочва още в решението.

По тази причина делото е прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушенията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!