Съдът върна „Белведере“ на собствениците им

OFFNews 09 януари 2015 в 10:00 13608 2

Съдът върна контрола на управителите на „Белведере“

Съдът отмени решението, с което контролът върху управлението на френското дружество "Белведере" беше отнет и то беше поето от синдик. 

Решението е отменено вчера от новия съдия, който пое делото - Валентин Бойкинов, потвърдиха пред OFFNews ангажирани със случая юристи. Така на практика е отменена наложената в края на ноември от съдия Румяна Ченалова обезпечителна мярка, с която управлението на дружеството и правото да се разпорежда с имуществото му беше дадено на временния синдик Панайот Велков.

Скандалът около френската компания се развихри, след като за това алармира посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Тогава стана ясно, че мениджмънтът на френската компания за производство и търговия с вина и водка е подменен със съдебно решение. Това станало, след като фирма доставчик на рекламни услуги заведе иск за несъстоятелност срещу френската компания за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията.

Произнасянето на съдия Бойкинов означава, че той няма да последва колегите си и да се отведе от делото, пише сайтът "Съдебни репортажи". След избухването на скандала и публикуването на официалната позиция на съда адвокатите на ответниците поискаха отвод на целия съд заради предубеденост. В резултат на това трима съдии си направиха отвод като мотивите им бяха свързани с евентуалните съмнения за безпристрастност при взимането на решение по казуса. 

Според "Съдебни репортажи" делото за несъстоятелността на двете френски фирми - "Белведере Дистрибуция" ЕООД и "Домейн Менада" ЕООД, сега е оставено без движение заради нередовности в исковите молби на трима от кредиторите – „Тайм арх“ (по чиято инициатива започва производството по несъстоятелност) и впоследствие присъединилите се кредитор -Агротехнолоджи-ЕООД”, собственост на 28-годишния Младен Мондешки – брат на старозагорския адвокат Момчил Мондешки, и „Принцес кар”ЕООД.

Нередовностите могат да бъдат отстранени в едноседмичен срок от дружествата. Съдът дава указания на „Тайм арх”ЕООД и „Агротехнолоджи-ЕООД” да уточнят в какво се изразява правният им интерес да искат откриване на производството по несъстоятелност срещу лица, които не са вече техни длъжници, като е указано, че в противен случай делото ще бъде прекратено. 

Източници на изданието твърдят, че съдия Бойкинов е близък до председателката на съда Владимира Янева и ръководителката на Гражданското отделение Богдана Желявска, а съпругата на съдия Бойкинов – Мария, е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Самият той е бил член на ЦИК от квотата на ГЕРБ в предишния мандат на комисията.

Според запознати с хода на делото отказът на третия съдия по това дело да си направи отвод е знак за променена конюнктура и опит да бъде потушен политическия скандал.

Като не се отвежда, съдия Бойкинов всъщност защитава тезата, че прессъобщението на съда по делото не го засяга и няма значение дали е създадено лошо впечатление за пристрастност в гражданите. Това пък е опит да се защити ръководството в евентуално бъдещо дисциплинарно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews