Съдът в Страсбург спаси единствения дом на семейство от Синеморец

OFFNews - Бургас 30 април 2016 в 17:11 6632 0

Снимка bbc.com

Европейският съд по правата на човека

Европейският съд за правата на човека спаси, поне за момента, единствения дом на семейство от Синеморец. Къщата на Мавруда Иванова, която е построена без съответните разрешителни, трябваше да бъде съборена в началото на април.

Със свое решение в края на април по делото Иванова и Черкезов срещу България магистратите са преценили, че дейностите, които ще предприеме държавата, са нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, засягаща правото на неприкосновеност на личния и семейния живот и жилището.

Въпреки че къщата се явява незаконна, тя е единствения дом за Мавруда и нейния съпруг. Тя ремонтира преди повече от 10 г. наследствен имот в с. Синеморец, в който имат съсобственост и нейни роднини. След като на мястото на полуразрушената сграда се построява едноетажна къща, останалите наследници подават жалба и през 2015 г. окончателно влиза в сила заповедта на ДНСК за събарянето на жилището.

"Имотът беше спасен временно още в началото на април, преди крайното произнасяне, с едно рядко за съда решение – налагане на привременни мерки", коментира адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет, които поеха защитата на Мавруда Иванова.

Въпреки че българското правителство знаеше, беше наясно, че има висящо дело в Страсбург. Беше наясно, че на това дело беше даден приоритет и че съвсем скоро предстои произнасянето по това дело. Въпреки това, разрушаването беше насрочено за 4 април. На 1 април всъщност съдът в Страсбург даде тези привременни мерки и спря това събаряне“, поясни Качаунова.

Тя посочва, че дори и в решението си магистратите са посочили колко експедитивно действа ДНСК в този случай. Нещо, което не може да бъде посочено като тяхна честа практика. Имотът на Мавруда Иванова към момента е спасен.

Очаква се тримесечният срок, в който държавата да реши дали ще обжалва присъдата, макар според адвоката това да е малко вероятно. След това от БХК ще поискат от съда в Страсбург да отмени напълно заповедта за събаряне. Качаунова е категорична, че е необходимо държавата да измени законодателството си.

"Именно тези крайни мерки при събаряне на къщи, било то и незаконни, когато са единствен дом за техните обитатели, трябва да бъдат взети под внимание от държавата ни, е препоръката на съда от 2012 г. И до момента, такива постъпки няма", коментират от БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови