Пуснаха под гаранция Ценко Чоков

OFFNews 13 февруари 2017 в 17:50 5821 4

Съдът освободи под гаранция кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков. 

Той е освободен срещу гаранция от 10 000 лева. 

Със същото определение е изменена и мярката на сина му Мартин Чоков - от "задържане под стража" в "домашен арест". Съдия Димчо Георгиев е бил на особено мнение относно изменението на мерките на двамата подсъдими.

Чоков и синът му са обвинени за редица престъпления, а кметът е посочен като ръководител на организирана престъпна група, както и в изнудване, лихварство и побои. За това и съдът днес сметна, че ако са на свобода, има опасност двамата да извършат нови престъпления. Освен това, според доказателствата, двамата давали указания как да действа престъпната група, смятат магистратите. Те припомниха, че свидетели разказват за лихварската дейност на престъпната група, както и за случаи на психически и физически тормоз.

В края на януари Специализираният апелативен наказателен съд отказа да промени мерките на двамата.

Ценко и Мартин Чокови са в ареста от близо 8 месеца - максимално предвиденият от закона срок за задържане под стража в рамките на досъдебно производство. Прокуратурата обаче внесе в съда обвинителния акт срещу Ценко Чоков и участниците в ръководената от него престъпна група преди изтичането на този срок, след което няма точен срок за оставането им в ареста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови