Протест и контрапротест се смесиха. И двете групи се обявиха "за" съдебната реформа" (редактирана)

Владислава Тричкова 16 юли 2015 в 09:30 5878 11

И контрапротестът твърди, че иска съдебна реформа, само бил против министъра

Снимка Владислава Тричкова

Протест и контрапротест се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестиращите искаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и на всички членове на ВСС. Контрапротестиращите пък искаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Първи пред сградата на органа пристигнаха протестиращите от т.нар." Група за обществен натиск", а малко по-късно на няколко метра от тях дойде и групата, която подкрепя Цацаров, наречена "План Б". 

Общият брой на хората, събрали се пред ВСС не надвишаваше 50 души. И двете групи се обявиха "за" съдебна реформа. 

Протестът и контрапротестът продължиха около 2 часа, като през цялото време се чуваха скандирания: "Оставка". 

Освен лозунгите и плакатите, контрапротестиращите от "План Б" "доведоха" и коня Ицо, който символизирал "куцата" съдебна реформа на Христо Иванов. На един от плакатите имаше и снимка на министъра, придружена от надпис: "Реформа - да, Глисто Иванов - не".  

Христо Иванов и Сотир Цацаров пристигнаха почти по едно и също време, но не заедно, за редовното заседание на ВСС. И двамата бяха посрещнати с викове "Оставка", но от различните групи. Пред журналисти главният прокурор каза, че ще подаде оставка ако и когато реши. Правосъдният министър, от своя страна, призова за туширане на напрежението. Христо Иванов отиде при групата, която го подкрепя, с молба да се разотидат и да не се всява напрежение, за да могат институциите да работят спокойно.  

Протестиращите разпространиха декларация, в която заявяват, че представляват 90% от българските граждани, които нямат доверие в съдебната система. Те раздадоха екземпляр от декларацията и на членове от ВСС, а в нея се казва:

Многобройните сигнали в медиите за конфликт на интереси, за зависимости, за корупция и злоупотреби със служебно положение, насочиха нашето внимание към дейността ви. 

Липсата на адекватни позиции и мерки от ваша страна изчерпиха нашето търпение. Вие, като "правителство" на съдебната система, носите морална и служебна отговорност за срива на доверието към фундамента на всяка държава - правосъдието. 

Ние, гражданите, не вярваме вече във вашата независимост, почтеност и морал. Не вярваме в искреността ви на намеренията ви за промяна. Вие пропиляхте и загубихте най-важното - нашето доверие.

Поради това настояваме за незабавната ви ОСТАВКА!

В текста се посочва още: 

На страната ни е необходима дълбока, радикална и законова кадрова промяна в правосъдната система, за да се възстанови усещането за справедливост в обществото.

Необходима е смела, решителна и упорита битка срещу престъпността и корупцията, които бавно, но сигурно унищожават Отечеството ни.

Ние не вярваме, че вие ще проведете тази битка.

Съдебната власт може формално да е независима от изпълнителната и законодателната власт, но не може да бъде независима от нас, гражданите.

Тази власт не ви е дадена от Бога, а от нас.

Искаме си я обратно. Защото ние сме суверенът.

ОСТАВКА!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!