Прокуратурата се прицели срещу Делян Добрев след три години следствие

Три правителства плащали за "Белене" въпреки мораториума

OFFNews 24 октомври 2016 в 14:21 6655 2

Прокуратурата се прицели срещу Делян Добрев след три години следствие

Снимка БГНЕС, архив

След точно три години разследване прокуратурата обяви, че бившият енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев има вина за източването на Националната електрическа компания (НЕК) заради проекта "Белене". 

На 20 септември 2013 г. след предаден в прокуратурата доклад на ДАНС беше проведена мащабна акция в София, Перник, Козлодуй и Белене. Тогава беше оповестено, че акцията е в резултат на образувано на 9 август 2013 г. досъдебно производство за "длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай", което касае и умишлена безстопанственост. Именно за последното е разследван Добрев. 

Акцията нашумя и след като стана ясно, че са направени претърсвания в офисите на фирма „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев, която е била подизпълнител на „Уорли Парсънс” (Worley Parsons) по консултантския договор за "Белене". Акцията си прокуратурата обясни с оперативни данни за "предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото“.

Три дни по-късно от държавното обвинение оповестиха, че са получили доклад от ДАНС, в който се посочва, че в мандата на три поредни правителства - първото на Бойко Борисов, следващото на Пламен Орешарски и служебното на Марин Райков, плащанията по проекта продължили въпреки замразяването му с наложения през март 2012 година мораториум. Според ДАНС - в продължение на близо година и половина от сметката на НЕК месечно са плащани по 950 хил. евро на двете дружества, осъществявали надзора - „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг”. Парите са плащани от двама от бившите изпълнителни директори на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов, които не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Дни след акцията Богомил Манчев заяви, че общо трима министри не са си направили труда да изпълнят решението на Министерски съвет - Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев: „Работа идва от следното – в този договор има техническа консултация и контрол по изграждането на обекта, преди този период има строителен надзор. Тъй като се промениха обстоятелствата, но никой не е спрял този договор, въпреки решението за „Белене“ на Министерски съвет, министрите не са дали разпореждане за спирането на този договор“, уточни Манчев в интервю за bTV три дни след акцията. 

Той заяви, че акцията е "политическа поръчка" срещу неговата фирма и зад нея стои човек "висок метър и деветдесет", като на въпроса дали става въпрос за политик или бизнесмен, той отвърна: „ни рак, ни риба“, като отрече да визира Румен Овчаров, но призна, че е човек от БСП.

На 4 октомври зам. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че е възможно бивши министри да попаднат под ударите на "Темида". Тогава Сарафов уточни, че някои от министрите са разпитани

Няколко дни след това Делян Добрев публично отрече да е нареждал плащания, тъй като самият той е гласувал за спирането на проекта. "Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта (бел. ред. на 29 март 2012 г.). Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам нито аз, нито моите колеги да сме подписвали плащания”, коментира той в тв интервю. От своя страна неговият наследник в служебното правителство Асен Василев също отрече да е имало издадена нито една фактура. "Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът „Орешарски” встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет", уточни Василев.

В крайна сметка тогава по аферата с обвинения се сдоби само Богомил Манчев, който плати и рекордна парична гаранция за свободата си - 1 млн. лв. "Твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта, е невярно", обяви тогава пред журналисти Манчев.

До днес нямаше информация как върви разследването, докато от прокуратура не обявиха, че разследват Добрев. От държавното обвинение съобщиха, че въпреки мораториума договорът между НЕК и „Парсънс" не е бил прекратен и държавното дружество е продължило плащанията по него, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. е в размер на 4 561 697, 27 евро. "Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на МС", уточниха от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови