Прокуратурата се похвали с осъдени за корупция охранител и затворник

OFFNews 31 януари 2017 в 09:37 3046 7

Прокуратурата се похвали с осъдени за корупция охранител и затворник

Окръжният съд Враца е признал за виновни социален служител и бивш затворник за подкуп от 6 хил. лв.

Николай Кюпарски, кой е старши инспектор и началник група (социална дейност и възпитателна работа) в затворническото общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към затвора във Враца е изнудил роднините на затворник да му дадат пари за облекчаване на режима на изтърпяване на наказанието. В това съучастник бил бившият затворник от същото общежитие Георги Борисов.

На Николай Кюпарски е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 години при общ режим и 6 000 лева глоба, както и лишаване от права за срок от 6 години. Георги Борисов е осъден на 3 години лишаване от свобода ефективно.

Обвинителния акт е внесен през април миналата година. През 2015 г. Николай Кюпарски имал право да изготвя и внася становища за промяна на статута на затворниците, както и за изпращането им на работа. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода.

В началото на 2015 г. Кюпарски се обадил на близки на един от затворниците, като ги склонил да му преведат 3 000 лева, за да включи затворника в работните групи за намаляване на наказанието. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и ѝ предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24.04.2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г. на автогарата в гр. Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

7

neverland

31.01 2017 в 12:35

А иначе това дали да вакарат в затвора някой изпаднал от обществото, който ще пребие или умъртви някоя баба за пет лева на село ИЛИ някой политик откраднал няколко милиона...наистина е като казуса за яйцето и кокошката.
Масата в калта иска онези отгоре да си платят, защото те са виновни за всичко, докато народът е почтен и отруден.

14355

6

neverland

31.01 2017 в 12:31

Именно, защото са малко местата в затворите и трябва да се избира кой да се вкара, яйцето или кокошката...съм привърженик, че следващите мега строителни начинания трябва да се построяване на нови 2-3 затвора от американски тип.
Опоснастта тогава обаче, че ще се вдигнат разходите издръжка на затворниците(храна, лекари, охрана, образование, култура)и ще излезе че за един затворник излиза на държавния бюджет няколко хиляди лева(и това без надписването и завишените обществени поръчки). Така че малко е сложно...хем искаме да вкараме всички заслужили в затворите, хем няма място, хем не ни се плаща да ги издържаме затворниците :)

14344

5

Nibble

31.01 2017 в 10:57

Прокуратурата като цяло, по-жалка в моите очи не може да стане, тъй че горната "информация" я приемам като "музикална пауза".....Всъщост "информацията" показва, че и техните ПР-ри са много жалки. Най-добрата им "стратегия" според мен е на са тихи и снишени..... просто да ги "забравим"....Ама не става..... ние ПОМНИМ!!!

12182

3

sawall

31.01 2017 в 10:50

Невърленд: рибата се вмирисва откъм главата и от там трябва да започне да реже човек.

14355

2

neverland

31.01 2017 в 10:24

За да се стигне до големите риби трябва да се мине през дребните такива. Не може да искаме да борим мафията и корупцията по високите етажи, ако първо не се справим с битовата престъпност и кокошкарите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!