Прокуратурата опроверга твърденията, че ЕК искала оттеглянето на Цацаров

OFFNews 26 ноември 2015 в 13:56 3288 7

Прокуратурата опроверга твърденията, че ЕК искала оттеглянето на Цацаров

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция.

Това се казва в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, изпратено от ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. В сряда Mediapool съобщи, че ЕК е препоръчала временно оттегляне на главния прокурор, за да може да бъде направена независима проверка по аферата "Яневагейт“

От пресцентъра на прокуратурата съобщават, че в деня, в който е публикувана статията - 25 ноември, Цацаров е отправил искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и представителството на ЕК в България заради изнесените твърдения. Отговорът е пратен днес и в него се посочва още, че ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи.

В отговор от Mediapool публикуваха кореспонденцията на медията с представител на Еврокомисията. В отговора се съдържа следната позиция: "Независима проверка (на казуса "Яневагейт" - бел.ред.) може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". 

Тъй като прокуратурата е единственият орган в държавата, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, на практика отговорът на Брюксел е, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато не бъде изяснен случаят, коментират от медията.

Снимка: Mediapool

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови