Прокуратурата обвини Ненчев с аргументите на ген. Радев

Юлиан Христов 23 ноември 2016 в 14:45 11271 17

Прокуратурата обвини Ненчев с аргументите на ген. Радев

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев в оставка е вторият министър от правителството на Бойко Борисов, който стана клиент на Темида. В сряда Софийската градска прокуратура (СГП) го обвини в укриването на два договора за ремонт на изтребители МиГ-29, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Става въпрос за договори с руската държавна компания РСК МиГ на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666) лв. По нареждане на Ненчев те били оставени "на трупчета" и заключени в каса на заместничката му Десислава Йосифова близо два месеца. 

Договорите между военното министерство и руската държавна компания РСК МиГ са били подписани на 26 април 2015 г. Те били за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29. "Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни, в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството", се посочва в съобщение на прокуратурата.

Според държавното обвинение от това са настъпили вредни последици за армията - спад в нальота на пилотите, които летели едва по 33 часа на година, при установен стандарт в НАТО от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Именно с тези аргументи новоизбраният президент и бивш командир на бойната авиация Румен Радев на два пъти подаде оставка от поста си.

Всъщност цялото обвинение срещу Ненчев се корени в един несъществуващ опит за даване на подкуп и в конфликта му с бившия командир на Военновъздушните сили Румен Радев

През април 2015 г. прокуратурата образува проверка заради интервю на Ненчев пред в. "Сега" от 24 април 2015 г., в което той заявява, че неизвестно лице му предложило процент, ако договорите за ремонт бъдат подписани. По твърденията на министъра той за пръв и последен път видял това лице на конференция във Варна през февруари 2015 г. Само че, вместо да уведоми прокуратурата за това, той предпочел да огласи "офертата" пред медиите. Никой от заместниците му не потвърдил твърденията, а резултатите от проверката показаха, че двата подготвени договора първоначално били заключени в каса от заместник-министър Десислава Йосифова. Аргументите ѝ били свързани с твърденията, изнесени в интервюто и необходимостта от съгласуване на договорите с министъра, който обаче бил в командировка. В интервюто си министърът твърди още, че става въпрос за договори с Русия за 80 млн. лв.

В обясненията пред прокуратурата Йосифова заявила, че договорите били в касата ѝ близо два месеца - от април до юни, за което тя уведомила писмено и министъра с молба за вземане на отношение в тази връзка. Резолюция върху докладната записка обаче от негова страна нямало.

Страница на статията : 01020304
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

16

рамбо

23.11 2016 в 18:04

Забелязвам зле прикрит опит от редакцията на сайта за героизиране и оправдаване на колхозника от Кукорево, който вместо да си гледа нивите, кравите и овцете успя да стане един от най-нелепите министри на отбраната в историята ни

12329

15

Шопа

23.11 2016 в 17:42

Правилно !
И по-бързичко, че празници идват, и Бай Ставри и той е човек.

12678

13

ovgun

23.11 2016 в 16:43

"Всъщност цялото обвинение срещу Ненчев се корени в един несъществуващ опит за даване на подкуп" - това заключение на Офнюз ли е?