Прокуратурата: Бъчварова да активизира полицаите срещу "гонките"

OFFNews 23 октомври 2015 в 13:33 2536 1

Върховна административна прокуратура нареди на министър Румяна Бъчварова да предприеме мерки срещу нелегалните "гонки" по пътищата. Срокът МВР - шефът да докладва за предприетите мерки е 10 дни, резултати се очакват до месец, съобщиха от прокуратурата. 

Действията, които министър Румяна Бъчварова трябва да предприеме, са: Създаване на необходимата организация за активизиране на действията на контролните органи на територията на цялата страна с цел установяване на места и участници в посочените по-горе противоправни прояви; Предприемане на действия с оглед превенция на нарушенията, както и действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на виновните лица; Предприемане на действия с оглед предотвратяване на престъпления по чл.342, ал.1 НК за причиняване на смърт на пътя; Предприемане на действия за налагане на принудителни административни мерки по Закона за движение по пътищата.

През 2009 г. ВАП е възложила проверка на Окръжните прокуратури и Областните дирекции на МВР да установят местата на територията на цялата страна, на които се провеждат нерегламентирани състезания с МПС. Установени са 172 лица, които са участвали в провежданите състезания и 59 места, на които са организирани и провеждани т.нар. „гонки“. Съставени са 147 акта за административно нарушение (АУАН по ЗДвП) и 92 предупреждения по чл. 56, ал. 1 и ал. 2 от ЗМВР. За предотвратяване на установените нарушения са изготвени предложения за промяна на хоризонталната и вертикална маркировка, поставяне на допълнителни пътни знаци и препятствия, с оглед на ограничаване на скоростта на движение в участъците, на които е установено, че се провеждат нерегламентирани състезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови