Присъди за 17 иракчани, минали незаконно границата ни

OFFNews 27 декември 2016 в 15:44 3099 3

Районният съд в Генерал Тошево постанови 16 условни и една ефективна присъда срещу 17 иракчани, минали незаконно границата ни с Румъния, съобщиха от съда.

На 16 от тях са наложени 6-месечни условни присъди с 3-годишен изпитателен срок и глоби от по 100 лева. 17-ият е жена, която е получила ефективна присъда - общо 9 месеца затвор, защото е минала границата незаконно за втори път. Тя получи 3-месечна присъда за сегашното деяние, които се добавят към 6-те от миналото.

Наказания бяха постановени, след като Районният съд одобри споразумения, сключени между прокуратурата, чуждите граждани и техните защитници.

Мигрантите заявиха в съдебната зала, че на 8 декември са минали границата край село Росица, Генерал Тошево без разрешение на властите. Те бяха задържани от граничните власти на Румъния и върнати обратно в България на 10 декември.

Осъдените са част от групата от 25 иракчани - 15 жени и 10 мъже, на които Районният съд в Генерал Тошево наложи мерки за неотклонение „задържане под стража” за незаконно преминаване на границата. Очаква се в началото на идната година да бъдат гледани и делата срещу останалите 8 иракски граждани.

Днешните съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага.

Мигрантите с условни присъди ще бъдат насочени към бежански центрове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови