Прецедент: Борислав Сандов осъден заради Фейсбук статус

Николаос Цитиридис 23 февруари 2016 в 14:56 46081 23

Борислав Сандов

Съдът в Панагюрище призна за виновен Борислав Сандов от "Зелените" след дело, породено от изказване на екоактивиста в личната му Фейсбук страница. Това създава опасен прецедент за свободата и начина на изразяване в социалните мрежи.

Активистът нарича "олигарх" и "отровител" бизнесменът Лъчезар Цоцорков, който се почувствал емоционално нестабилен след тези думи на Сандов във Фейсбук.

Сагата започва с плановете за разширяване на мина на компанията "Асарел-Медет" до Панагюрище. Председател на Надзорния съвет на фирмата е Лъчезар Цоцорков.

Активисти подават жалба, според която административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, определя грешно местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие.

Друг проблем е, че територията, в която "Асарел-Медет" искат да разширят площта на проекта, попада в зона от "Натура 2000".

Тези теми и проблеми били коментирани от Сандов в социалната мрежа, като той изразява възмущението си по адрес на Цоцорков, наричайки го "олигарх" и "отровител". Това довело и до делото за клевета и обида.

Цоцорков няма Фейсбук страница, а за думите на Сандов бизнесменът разбрал от своя съдружничка. Ден след това Цоцорков трябвало да започне да си мери кръвното, обиден от тези определения, научи OFFNews.

Днес съдът в Панагюрище призна за виновен за обида и "невиновен" за клевета Борислав Сандов.

От поисканите от Цоцорков обезщетения в размер на 60000 лева съдът разпореди 3000 лева, както и допълнителни 1500 за държавата, каза за OFFNews Сандов.

Решението на панагюрския съд ще бъде обжалвано от активиста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!