Предлагат затвор за морско пиратство и сваляне на правителствени сайтове

OFFNews 07 юли 2016 в 16:14 3052 2

Предлагат затвор за морско пиратство и сваляне на правителствени сайтове

С промени в Наказателния кодекс (НК) правителството предлага налагане на наказания за морско пиратство, хакерски атаки и финансиране на тероризъм.

Промените са мотивирани със синхронизирането на законодателството с три европейски директиви и се внасят от правителството в момент, в който предстои да бъде приет новия закон за противодействие на тероризма.

За по-ефективното противодействие на тероризма се предлага разширяване на някои действащи и сега текстове, като в тях се включва и финансирането за набиране, обучаване и пътуване на терористи. Пътуването с цел тероризъм също ще се третира като престъпление. Текстът кореспондира с тенденцията на транзитно преминаване на границите на обучени бойци. Документната измама и кражбата, които са осъществени с цел подпомагане на тероризъм, също ще разширят старите текстове, които предвиждат като най-голямо наказание доживотния затвор без право на замяна. 

С нови текстове се разширяват сега съществуващите, които се отнасят до компютърните престъпления. За първи път се криминализира създаването на т. н. „ботнети“ - зловреден софтуер, който контролира неопределен брой компютри, като целта е освен източване на данни, но и кибератаки. Ботнетите често се използват за т. нар. атаки за отказ до достъп (Denial of Service). Такива бяха последните няколко атаки върху държавни сайтове, когато бяха свалени сайтовете на ЦИК, президентската администрация, Министерски съвет, МВР и други. 

Към мотивите на промените е посочено, че информационните системи са ключов елемент от "политическото, социалното и икономическото взаимодействие в Европейския съюз". В тях е записано също, че безпроблемното функциониране и сигурността на тези системи в Съюза са от жизненоважно значение за развитието на вътрешния пазар и на конкурентоспособна и иновационна икономика, като това налага осигуряване на адекватна защита и превантивни мерки за пресичане на киберпрестъпността. 

Предлага се също така криминализиране на морското пиратство. Досега НК предвиждаше наказания единствено за отвличане на самолет или сухопътно превозно средство. Сега вече за всеки акт на насилие, задържане или грабеж, в открито море или в международни води, извършен от екипажа на частен плавателен съд, с лични цели и насочен срещу друг плавателен съд, неговия екипаж или имущество ще се наказва като „морско пиратство“. Наказанието за такова престъпление ще бъде до 10 години затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

2

Руслан

08.07 2016 в 00:14

Че те правителствените сайтове сами падат.

16193

1

SC

07.07 2016 в 22:23

Не пипайте пиратите, за да няма PAY OR FLEE!!!
https://www.youtube.com/watch?v=DZUN6-JwwMA