"Правосъдие за всеки": Цацаров да отговаря, или #ОСТАВКА

OFFNews 24 април 2017 в 15:51 4711 2

Главният прокурор няма право да се среща с частни лица и политически функционери, извън кръга на изпълнение на служебните си задължения и извън определните за това места. Това се казва в отворено писмо на инициативата "Правосъдие за всеки" по повод на скандалната срещу в ЦУМ, домакинствана от Георги Гергов, на която собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев твърди, че магистрат №1 му е отправял заплахи. 

"Със срещата си, проведена в частен офис с бизнесмен и политически активист, г-н Цацаров е нарушил служебните си задължения, надхвърлил е със скок определените му от законодателя правомощия, нарушил е духа и смисъла на основния закон на държавата и е уронил престижа на съдебната власт", пишат в писмото от инициативата.

Заради срещата Георги Гергов бе отстранен от ръководството на БСП в събота.

От "Правосъдие за всеки" са категорични, че Цацаров трябва да отговаря за действията си пред Народното събрание, пред органа, който го е избрал на поста – Висшият съдебен съвет, и пред този, който го е назначил с указ – българският президент. Според инициативата тези обяснения, ако не бъдат дадени още тази седмица, следва да бъдат изискани.

"В противен случай ще бъдем свидетели на пряк и тежък удар по върховенството на закона и смисъла на парламентарната демокрация", се казва още в отвореното писмо.

"Ако всичко това не се случи, то ще има достатъчно мотиви да се поиска оставката на главния прокурор от гражданите на България, чиито интереси той би следвало да защитава", завършва позицията на "Правосъдие за всеки".

Ето и пълния му текст:

България е демократична република с парламентарно управление. Главният прокурор на Републиката не се избира от парламента, но е длъжен да се отчита за дейността си пред него, понеже е първи държавен обвинител и ръководи цялостната дейност на прокуратурата. Самата прокуратура следва да е независима, като част от съдебната власт, но не и безотчетна и безконтролна. Това е смисълът на разделението и взаимния контрол и баланс на властите!

Главният прокурор няма право да се среща с частни лица и политически функционери, извън кръга на изпълнение на служебните си задължения и извън определните за това места! В този смисъл смятаме, че със срещата си, проведена в частен офис с бизнесмен и политически активист, г-н Цацаров е нарушил служебните си задължения, надхвърлил е със скок определените му от законодателя правомощия, нарушил е духа и смисъла на основния закон на държавата и е уронил престижа на съдебната власт. За тези действия той дължи обяснение пред органа, който символизира народовластието в държавата и е еманацията на представителната демокрация – Народното събрание, както и пред органа, който го е избрал на поста – Висшият съдебен съвет, и пред този, който го е назначил с указ – българският президент! Тези обяснения – ако не бъдат дадени още тази седмица по почин на самия г-н Цацаров, следва да бъдат изискани по установения за това ред от самите органи. В противен случай ще бъдем свидетели на пряк и тежък удар по върховенството на закона и смисъла на парламентарната демокрация!

Ние, от „Инициатива „Правосъдие за всеки“, настояваме Висшият съдебен съвет и Народното събрание да поставят въпросите за формата, мястото, целта и резултатите от тази „неофициална среща“ още на следващите си редовни заседания, ако самият главен прокурор не поиска разглеждането им преди това! Президентът също следва да поиска отговори на тези въпроси от главния прокурор. Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, редно е българският президент да свика Консултативния съвет за национална сигурност, понеже са застрашени устоите на държавността чрез пораждането на основателни съмнения за търговия с влияние и лобизъм в съдебната система на най-високо ниво. Правосъдният министър, след избора на новото правителство, следва да поиска незабавното произнасяне на ВСС по въпроса уронен ли е престижът на съдебната власт с тези действия на главния прокурор!

Ако всичко това не се случи, то ще има достатъчно мотиви да се поиска оставката на главния прокурор от гражданите на България, чиито интереси той би следвало да защитава!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

narisuvan

24.04 2017 в 17:56

И Трябва да има протест!
Даже, ако трябва да съм откровен, въпросния протест трябва да стои пред съдебната палата, докато Джаба не си подаде оставката и докато заместника му не го осъди до девето коляно.
... нали все от някъде трябва да се започне... все някога...

42249

1

Denis Rizanov

24.04 2017 в 16:37

Да позная - сега ще има "протест" услужливо проведен някъде в 19-20часа, за да влезе в новинарските емисии "на живо", ще е удобно някъде пред съдебната палата...
Поззнах ли?