Първанов и Плевнелиев връщали най-много закони при правителства, които не подкрепят

Юлиан Христов 21 март 2017 в 14:01 4278 3

Първанов и Плевнелиев връщали най-много закони при правителства, които не подкрепят

Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев са налагали вето най-много при управлението на коалиции, които не са ги излъчили. Това се потвърждава и от последните две години, в които президентът Плевнелиев се е възползвал от правото си на вето едва два пъти, показва изследване на Юридически барометър, което е публикувано в последния брой на списанието, обхващащо периода юли-декември 2016 година. 

За последните шест месеца на миналата година президентът не е упражнил правото си на вето нито веднъж.

Тези данни потвърждават наблюденията за различно отношение на президента спрямо законодателството в зависимост от политическата конфигурация на Народното събрание. За сравнение, когато в началото на мандата му (2012 и 2013 г.) управлява коалиция, доминирана от политическата партия, която го е излъчила, президентът не упражнява активно правото си на вето - по три пъти за всяка от двете години. И обратното - през 2014 г.(правителството на Пламен Орешарски, бел. ред.), когато президентът и парламентарното мнозинство са представители на различни политически партии, държавният глава връща закони за ново обсъждане цели шест пъти.

Подобна е картината и в периода 2007-2012 г. В първите три години от втория си мандат президентът Георги Първанов е наложил вето едва четири пъти - 2007 г. три пъти, 2008 г. - нито веднъж, 2009 г. - един път. Когато през 2009 година правителството на тройната коалиция е заменено с това на ГЕРБ, ветата рязко скачат - 7 през 2010 г. и 4 през 2011 г. 

Особено активен е бил президентът Плевнелиев относно правомощието си да сезира Конституционния съд. В мандата си той е направил това 10 пъти, като от тях недопуснатите искания са 3, няма отхвърлени искания, а уважените са 7. За разлика от него Първанов се е обръщал към КС едва 4 пъти, от които две са отхвърлени и две са уважени.

Най-бързо решеното дело от КС - едва 59 дни, е по искане на президента Плевнелиев срещу решението на парламента, с което се допуска референдумът на Слави Трифонов. С това решение искането на президента е уважено изцяло и решението на парламента е обявено като противоконституционно.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

21.03 2017 в 14:21

Всякакви такива изследвания на разни центрове трябва да започват или завършват, според усмотрението на автУрА с 2-3 изреченийца, които да представят съотвения "център" като този горе.
В случая подходящо и стегнато това би звучало така:

*Юридически барометър е гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Проектът се реализира от сдружение Център за правни инициативи с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.


Па ако добавите и 2-3 имена от цпи-то, цена нямаше да имате.