Панов отговори на Борисов: Съдът не е на никого - нито на ГЕРБ, нито на ДСБ

OFFNews 10 март 2016 в 11:10 2724 3

Панов отговори на Борисов: С оправдаването на Цветанов някой може да каже, че съм човек на ГЕРБ

Снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отхвърли твърденията на премиера Бойко Борисов, че е човек на ДСБ. Пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) той коментира, че по същия начин може да бъде пришит и към ГЕРБ, след като ВКС оправда Цветан Цветанов.

„По отношение на самите съдебни актове, които са постановени в съдилищата, по същия начин някой може да каже съм човек, обвързан с ГЕРБ, защото отмяната на осъдителната присъда стана в момента, в който вече аз съм председател на ВКС и последният съдебен акт, по който се произнася ВКС, е в полза на подсъдимия по делото", заяви Панов.

Той обясни, че единственият критерий, по който може да бъде свързван с ДСБ е това, че е привърженик на радикална съдебна реформа. "Ако някой твърди, че съм човек на ДСБ, нека да го докаже с факти", заяви Лозан Панов. По думите му: "Съдът не е на никого - нито на ГЕРБ, нито на ДСБ. Той върши работата си съобразно законите." 

Той коментира и твърденията на бившия вътрешен министър Цветанов за това, че съдията, който постанови първата му осъдителна присъда, веднага след това бил повишен. Той припомни, че кадровите решения се взимат от ВСС, а не от председателя на ВКС. 

"Не желая на участвам в театър на абсурда. Разбрах, че прокуратурата е била подведена, но не разбрах дали съдът е бил справедлив", коментира Панов. Той отказа да влиза в задочен спор с главния прокурор Сотир Цацаров, който пък в свое интервю заяви, че съдът трябва да носи отговорност за оправдателните присъди, които напоследък били прекалено много.

"Очевидно е, че съществуват принципни различия в позициите между мен и г-н Цацаров. В такъв случай, трябва да говорят аргументите. Когато обаче се излагат тези, които са личностни противоборства, се потушават силата на аргументите и диалогът", коментира Панов.

Той обясни, че няма намерение да иска от ВСС да излиза със становище по повод думите на Цветан Цветанов, премиера и главния прокурор по адрес на съда, защото неговото име е било замесено в част от тези изказвания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!