Осъдиха лекар в Русе за смъртта на пациент

OFFNews 13 ноември 2015 в 11:18 3171 1

Лекар бе осъден в Русе за смъртта на пациент. Оръжният съд реши Борислав Т. да получи три години условно и забрана да практикува професията си четири години.

Медикът ще трябва и да заплати на близките на починалия неимуществени вреди в размер на 30 000 лв., съобщиха от прокуратурата. 

Джипито е признат за виновен за това, че в периода от 10 до 12 септември 2012 г. е причинил смъртта на 50-годишен пациент заради немарливо изпълнение на лекарските си задължения. 

Пострадалият пациент е бил клапно протезиран болен с непрекъснат прием на медикаменти. Въпреки това, лекарят не осигурил своевременна и качествена медицинска помощ, като не направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на пациента, с оглед оказване на своевременни и адекватни медицински грижи, не му осигурил медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина, не назначил всички подходящи за него изследвания и консултации, и предприел несъобразено със заболяването на пациента лечение, не направил адекватна преценка за състоянието му и не го пренасочил към специалист-кардиолог. 

Присъдата на първоинстанционния съд може да бъде обжалванa пред Апелативен съд – Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови