Оправдаха окончателно Батко и по второто дело срещу него

OFFNews 17 март 2017 в 18:02 3284 4

Бившият директор на пътния фонд Веселин Георгиев беше оправдан окончателно и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят". 

Обвинението е за сключени 5 договора за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др. За проучванията са плащани по близо 20 000 лева.

Според прокуратурата договорите са сключени с дружества, които са имали съвсем друг предмет на дейност, като по този начин държавата е ощетена с близо 100 000 лв.

Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че Апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС напълно е споделил изводите на САС.

Освен Георгиев, обвиняеми по делото бяха председателят на читалище "Св. Георги"-Пловдив Радослав Колев и шефът на сдружение "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98" Емилия Попова, с които са сключени договорите. Делото срещу тях обаче беше прекратено в първото заседание на Софийския градски съд заради изтичане на абсолютната давност. 

Делото приключи на две инстанции за една година, като и СГС, и САС оправдаха Веселин Георгиев. Те решиха, че той е имал право да сключи договорите, като по този начин е изпълнявал държавна политика, защото до сключването на договорите се е стигнало след инициатива на  Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Двете инстанции приеха, че въпросните проучвания, свързани с отпуснати пари за почистване на пътища са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани.

С решението е слага край на съдебната сага, свързана с Веселин Георгиев, която продължи 9 години. 

Той беше окончателно оправдан и по мегаделото за източване на еврофондове, станало известно като "Батко". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови