Очаквано ВСС отказа да проверява "ЦУМгейт"

Юлиан Христов 27 април 2017 в 13:56 7573 4

ВСС отказа да проверява

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да се занимава с проверка на фактите и обстоятелствата около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов от БСП. 

Калин Калпакчиев, който беше сред вносителите, обясни, че такава проверка трябва да отговори на въпросите има ли съмнения за нерегламентирани контакти на главния прокурор с бизнесмени и представители на политически партии. „Към момента е ясно едно – налице е обществен скандал, който вече има своите политически отражения, но той има своята съществена проекция в рамките на съдебната власт и ВСС е мястото, където трябва да обсъдим каква реакция трябва да предприемем“, каза той. Калпакчиев се позова на практиката на ВСС при подобни случаи и даде пример със скандала „Красьо Черния“, при който е направена проверка и са били изслушани всички участници в аферата.

Изказванията по темата преминаха в лични нападки и обвинения в изпълнение на сценарии. Представляващият ВСС Димитър Узунов, станал по-известен като "човекът на Бойко", дори си позволи да отправи лична обида към съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Той определи поведението на Панов като актьорско и предположи, че лично Робърт Де Ниро щял да носи чантата на председателя на ВКС на гръб.

Сотир Цацаров отказа да дава обяснения по случая, като обясни, че не е нарушил закона и служебните си задължения. Той отказа да уточни какво са си говорили на срещата с Гергов и Дончев. Той също нападна Лозан Панов и му заяви, че не му дължи обяснения с кого се среща и че не е гледал интервюто му по телевизията в един от сутрешните блокове, тъй като бил в банята. Главният прокурор се защити като обясни, че среща е имало и той не крие това. Срещата обаче не била с подсъдими или с криминално проявени личности. "Не сте човекът, който може да ме съди", заяви Цацаров. 

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обясни, че е нормално магистрати да се срещат с политици и съзря в опита за проверка на "ЦУМгейт" дестабилизиране на държавата.

След като предложението беше отхвърлено, Калин Калпакчиев предложи да се гласува обратно решение, а именно, че главният прокурор не е нарушил етичните норми за поведение на магистратите и че всеки съдия, прокурор или следовател може да се среща с когото пожелае. Той даде пример със срещи на Димитър Узунов с лидера на РЗС Яне Янев и срещите на главния прокурор с премиера Бойко Борисов всяка сряда, прекратявайки разследванията срещу него. 

Незабравка Стоева обясни, че ще гласува против предложението на Калпакчиев, тъй като то било общо и тенденциозно. "Всеки магистрат има свободната воля да прави лични контакти, с когото прецени и в зависимост от неговия личен живот, професионална дейност и т.н. Въпросът е в мярата", обясни тя.  

Магдалена Лазарова също защити главния прокурор. "Вие приемате ли, че главният прокурор няма право на лични контакти?", попита тя, след което изказването ѝ мина в това как била нападана през медиите.

Лозан Панов отказа да участва в гласуването, тъй като то се превърнало в абсурд. 

В крайна сметка беше гласувано предложението Васил Петров, който предложи искането на Калпакчиев да бъде отклонено, тъй като е "добре премислен капан". "Няма да позволя нито на теб, нито на когото и да било във ВСС, нито на целия орган да ми казват или да ми позволяват или да ми забраняват и да се срещам или да обичам или мразя, когото и да било. Искате в момента точно това да направите. Недейте така", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови