Обвиниха трима полицаи за кражба на цигари без бандерол за 2 млн. лв.

OFFNews 28 февруари 2017 в 12:16 2666 1

Обвиниха трима полицаи за кражба на цигари без бандерол за 2 млн. лв.

Трима служители на МВР са обвинени за кражба на цигари без бандерол, които са били съхранявани като веществени доказателства. Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнало обвинения на Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов. Тримата служители на МВР са откраднали през 2014 г. 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв. Кутиите били съхранявани като веществено доказателство в склад на МВР в с. Згалево.

Тримата са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа, като на 1 март в Окръжен съд гр. Плевен ще бъде внесено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен.

До установяване на кражбата се стигнало в хода на разследване за държане на акцизни стоки без бандерол. Цигарите - предимно от марките Viktory, Raquel и МG, са били конфискувани като веществени доказателства. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а цигарите останали на съхранение в складовата база на МВР в с. Згалево.

На 28 март миналата година е била извършена проверка, която установила, че кутиите липсват, въпреки че помещението, в което те са съхранявани, било запечатано и заключено с катинар. Първоначално са открити наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, което привидно създавало впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв.

Досъдебното производство е образувано от РП - Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews