Обвиниха бившия ректор на Медицинския университет за неизгодни сделки

OFFNews 13 октомври 2016 в 15:11 5304 1

Бившият ректор на Медицинския университет с обвинения за неизгодни сделки

Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев се сдоби с обвинения за сключване на неизгодни сделки. От прокуратурата съобщиха, че той е привлечен като обвиняем по текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 10 години. Митев е призован в следствения отдел на прокуратурата в петък, за да му бъдат предявени обвиненията. 

На 28 септември СГП образува досъдебно производство срещу проф. Митев.

Тя беше на база одитен доклад на Министерството на образованието и науката, който констатира сериозни нарушения в университета през последните две години от втория мандат на проф. Митев. Сред тях бяха нарушаване на Закона за обществените поръчки, опит за незаконно разрушаване на сграда, която е публична държавна собственост, незаконно обучение на студенти в чужбина.

С излизането на доклада в университета избухна огромен скандал, в който се сблъскаха два лагера - около бившия ректор проф. Митев, който твърди, че е невинен по всички констатации на доклада, и около наследилата го на ректорския пост проф. Вихра Миланова.

Защитаващите действията на проф. Митев поискаха отстраняването й от длъжност, като внушиха, че тя има нещо общо с инициативата за проверката и последвалия доклад, както и с мотива, че управлява еднолично, че вреди на университета и приходите му, като например е разпоредила спиране на обучението в чужбина, което МОН ясно определи като незаконно. Прокуратурата разследва още хонорари, получени от Митев и негови роднини, екскурзии до екзотични дестинации и закупуването на автомобил за 180 000 лева.

Кулминацията на скандала беше незаконно проведеното на 11 октомври общо събрание на университета, което я свали от поста и сложи на нейно място проф. Виктор Златков. Днес един от зам.-ректорите в оставка нахлу в кабинета на Миланова и й връчи заповед за отзоваването й, подписана от председателя на общото събрание проф. Генчо Начев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови