Обвиниха бившия главен секретар на ДАБ за храните за бежанци

Лично Цацаров се "самосезирал" след публикация във вестник

OFFNews 17 януари 2017 в 13:32 3374 0

Обвиниха бившия главен секретар на ДАБ за храните за бежанци

Специализирано звено “Антикорупция” на Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Златко Александров – бивш главен секретар на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет за умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв. 

Досъдебното производство е образувано след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по публикация във вестник „Стандарт“ от 23.02.2016 г. със заглавие „ Шефът на бежанците изгърмя за скъпи храни“ и разпореди извършване на проверка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С постановление от 30 юни 2016 г. прокурор е образувал наказателно производство за умишлена безстопанственост, в рамките на което, след разпити на 30 свидетели и назначаване на икономическа експертиза, на 23 декември 2016 г. към наказателна отговорност беше привлечен Златко Александров.

Разследването е установило, че на той е бил упълномощен от председателя на ДАБ да представлява агенцията в качеството ѝ на възложител на обществени поръчки. В нарушение на Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв, посочват от прокуратурата.

През декември 2015 г. той е разрешил процедура по договаряне без обявление за доставка на храни в бежанските центрове в Овча купел, кв. „Враждебна и кв. „Военна рампа”, РПЦ- с. Баня, РПЦ- гр. Харманли, ТЦ- с. Пъстрогор. Той е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, и на 09.12.2015 г. сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената - до 18.12.2015 г.

Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено- пушен колбас „Телешки” с общо тегло - 5 378, 35 кг., тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.

Установено е още, че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 04.03.2016 г. Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19.04.2016 г. е бил унищожен от „Екарисаж- Варна“.
Освен тези щети, настъпили пряко за ДАБ, за сметка на държавната агенция са настъпили и щети в размер на 1 161 лв. , представляващи стойността на услугата по събиране, транспортиране и обезвреждане /унищожаване/ на колбаса.

Александров е с мярка за неотклонение „Подписка“ .

Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови