Нови разкрития около убийството на Тодор от Враца

OFFNews 22 януари 2016 в 14:20 33929 23

Снимка Архив

Двама мъже, станали свидетели на боя във Враца, при който загина 18-годишният Тодор Йорданов, излязоха днес с подробности около трагичния инцидент. 

Служителят на Общински паркинги и гаражи във Враца Цветелин Милов е първият човек, извън кръга на близките на момчето, който потвърждава, че на починалия младеж е нанесен жесток побой от братята Иван и Десислав Дамянови, след като момчето е излязло срещу братята с бокс, съобщава bTV. 

"Удари ги някъде четири-пет пъти двамата, те повече го биха, и в главата го удряха с плесници, ритаха го, в задното стъкло му удариха главата. По-слабият брат с крак удари лявото странично огледало", обяснява свидетелят.

Това поставя под въпрос основното твърдение на защитата и задържаните за убийството на Тодор, че не са го удряли, а само са се отбранявали.

Милов е категоричен, че братята са удряли момчето повече.

Днес проговори и мъжът оказал първа помощ на Тодор. Мариян Иванов обясни пред медиите, че не е видял свадата, но твърди, че е видял как познат на починалия слиза от такси и взима бокса от ръката му.

„Към момента, в който аз пристигам тук, виждам следната ситуация - Десислав със затворено, посинено око, след минута-две вече имаше оток, Иван беше с разбита уста, Тодор в средата стоеше, беше му доста забавно, аз, когато се обадих на 112, той започна да вика: „Айде, да идва тази полиция по-бързо”.

Той обясни, че момчето не е имало наранявания по тялото и главата и когато се е свлякло на земята първоначално е предположил, че става въпрос за инфаркт

"От момента, в който Тодор падна, докато дойде линейката не са минали повече от 5-6 до 8 минути. Сравнявам го спрямо 8-10 пъти като съм правил сърдечен масаж".

Мариян разказва, че е старши планински спасител от около 12 години и е работил на Боровец 6 сезона, през които е оказал първа помощ над 600-700 пъти.

Той потвърди също, че единия от обвинените за убийство братя се е опитал да помогне. Десислав е отворил устата на Тодор и започва да вика, че момчето си гълта езика. Мариян му е казал или да се заеме сам с оказването на първата помощ или да го остави да си свърши работата.

Бащата на починалия пристига минути по-късно, попитал е как е синът му, но не се е месил и не е пречил. Мариян обясни, че е искал съдействие само от приятелката на Тодор, която е държала краката на момчето вдигнати, за да се концентрира притока на кръв към мозъка.

"Аз съм го предал с дишане, със събрана зеница на лекаря, лекарят го е поддържал също в клинично състояние до пристигане в болница, там го е приел друг лекар. Разбирам от различни източници, че половин – един час след това момчето е починало в болницата. Не мога да имам предположения от какво е починал Тодор. Мога да кажа защо реанимирам и какви симптоми виждам, сърдечен арест, ще го кажа по-просто – симптоми за инфаркт. Това, което аз не улавям пулс – има дишане, съответно намалена сърдечна дейност и отслабено артериално налягане", добавя Мариян.

Мариян обясни също, че когато майката на момчето пристигнала е започнала да се кара на сина си, заради това, че за пореден път проявява агресия.

„Чувам майка му как му крещеше: „Стига бе, не ти ли писна, само скандали”, той вика: „Виж какво ми направиха колата ма, виж ми огледалото”, заяви той и каза, че първоначално е бил възпрян от майката когато се притича на помощ на момчето, защото има здравословни проблеми.

Тези думи на свидетеля, както и твърдението му, че майката го е възпряла в първия момент на помощта, защото Тодор имал здравословни проблеми, предизвикаха разочарованието на близките. 

„Тодор на никого абсолютно не е казвал „ма” и аз никога не съм му се карала, защото просто нямаше за какво да му се скарам. Няма за какво да съм му казвала тези думи, аз съм била тук, скарах се на Десислав да се помести от момчето ми и му казах - защо го преби”, каза майката на Тодор Цецка Йорданова.

Тя се обърна към Мариян с думите "погледни ме в очите, аз съм ти благодарна, че се опита да ми помогнеш на детето, но аз никога не съм се карала на моето дете”

Оказалият първа помощ заявява, че не познава нито една от засегнатите страни и няма да се яви като свидетел по делото, освен ако не бъде призован от прокурор или съдия.

Освен това каза, че е бил заплашван многократно във социалните мрежи и сподели, че от национална медия са му предлагали автомобил за гостуване на живо в студио, но той е отказал и е настоял да говори пред поне две национални медии едновременно.

Хората във Враца са изключително разединени по въпроса и след няколко протеста в подкрепа на Тодор, за довечера се готви конктрапротест в защита на братята.

По този повод братът на загиналото момче пита "за какво ще протестират, затова, че са си вкъщи ли?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!