Нов запис: Янева разкрила класифицирана информация за подслушване на посолства (аудио)

OFFNews 19 ноември 2015 в 18:26 7165 3

Бившият председател на СГС Владимира Янева е издала класифицирана информация - че срещу посолства са прилагани специални разузнавателни средства (СРС).

Това става ясно от поредния запис от разговор между Янева и Румяна Ченалова, който е публикуван от сайта "Биволъ".

Аудиозаписът е с продължителност от 55 секундни.

От него става ясно как е реагирала Янева, когато е разбрала, че ще й бъдат повдигнати обвинения.

Според "Биволъ" тя е издала класифицирана информация, съобщавайки, че посолства са били обект на СРС, защото само определен кръг хора има достъп до специалния регистър, който представлява класифицирана информация.

Ето какво казва Янева в него:

"Идва пресаташето и ми казва: "От сигурен източник от "Правен свят" при мен изтече информацията, че ще ти повдигнати обвинения и ще искат отстрамяването от прокуратурата". Аз хвърча в петък при Ицо Димов (най вероятно има предвид шефа на Софийската градска прокуратура Христо Динев – бел. ред.) и му казвам: "Ицо, преписката е при вас, кажи ми какво е положението." Ицо Димов казва: "Влади, такива данни няма, ние в тази посока не работим, само те моля информацията, която искаме, да ни я давате", защото имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах: "Вие си искайте регистъра само за СРС-тата, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър." И казвам: "Аз се притеснявам да ви го дам, защото там има за посолства, за това, за онова и т.н. информация." Те обаче казаха: "Не, прати го за 6 месеца", и той каза: "Бе, пращай ми информацията, която ти искам."

На това обяснение Ченалова отговаря само с "да, да да".

На запитване на "Бивол" от пресцентъра на градския съд са отговорили, че контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС.

"Лицата, които имат достъп до регистъра, са служителят по сигурността на информацията и определени със заповед на председателя на СГС лица. Контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС“, казват те.

Записът е публикуван в сайта "Биволъ":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!