Нели Куцкова: Призивът за разпускането на ВСС е противоконституционен

OFFNews 27 януари 2016 в 07:41 5908 3

Нели Куцкова: Разпускането на ВСС ще е противоконституционно

Снимка БГНЕС, архив

Призивът за оставка на целия Висш съдебен съвет (ВСС), който беше отправен от парламента и правителството вчера, е противоконституционен.

Това каза в студиото на Нова тв съдия Нели Куцкова. Тя заяви, че това е намеса в работата на съдебната власт и припомни, че в последните промени в Конституцията, приети от този парламент, е записано, че настоящият ВСС трябва да изкара пълния си мандат, за който е назначен.

Тя смята, че този призив е "паническа маневра за отклоняване на вниманието от всичко останало". Куцкова обясни, че в черновата на доклада на Европейската комисия има критики не само към съдебната, но и към законодателната и изпълнителните власти. За първи път в него експертите се позовават на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и се цитират 45 дела срещу България заради неефективно разследване.  

Куцкова обясни, че ако парламентът иска да си смени, излъчените от квотата му членове на ВСС, за това има разписани процедури. "Това е опит да се отклони вниманието само и единствено към ВСС, който е достатъчно компрометиран в мнозинството си. Има едно малцинство, които често и почтено си вършат работата", уточни Куцкова.

Председателят на етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров също коментира искането за оставка, като заяви, че въпреки различията си с Нели Куцкова, е съгласен за това, че призивът е вмешателство в независимостта на съдебната власт. "Мислите ли, че народните представители трябва да сменят членовете на ВСС, когато не са им удобни", попита той.

Тодоров обаче изрази учудване от това, че случаят с "двете каки" присъства в черновата на евродоклада, който ще излезе днес. "Много ми е интересно и не знам кои институции са им подали информацията. Откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си? Кой им подаде тази информация?", попита той и уточни, че когато са идвали във ВСС, експертите не са повдигали темата със записите между двете съдийки. 

"Никога не съм казвал, че няма нужда от разследването на т. нар. записи. Аз съм съдействал с всичко на комисията, за да бъде разкрита истината докрай по този случай", обясни Тодоров.

Той каза, че българските власти са подали възражения срещу части от констатациите в доклада. 

Според Нели Куцкова е нелепо да се търси конспирация в това кой е давал информация на евроекспертите. Тя определи отношението на Ясен Тодоров към темата, като безкритично и че той си "позволява да оспорва нещо, което цяла България знае".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!