Лозан Панов за втори път поиска оставката на представляващия ВСС

OFFNews 13 октомври 2016 в 10:08 2835 0

Лозан Панов за втори път поиска оставката на представляващия ВСС

Снимка OFFNews

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов. Искане за оставката на Узунов беше направено още миналата седмица на заседание на Пленума на ВСС от членове на съвета. Тогава Лозан Панов и Калин Калпакчиев поискаха да бъде направено "преосмиляне" на ролята на представляващия Съвета. Причина за това е че еднолично Узунов определи членове на ВСС, които да се срещнат с европейските прокурори, извършващи анализ на дейността на българската прокуратура. 

На практика искането на Панов не е внесено официално в дневния ред на ВСС. Той поиска Димитър Узунов да вземе отношение по това искане и сам да се оттегли, а ако не го направи, искането ще бъде внесено официално за следващото заседание на Съвета. 

"В каква процедура сме, че да давам обяснения. Няма да ви отговоря по никакъв начин", отговори Узунов на председателя на ВКС. 

По искането се изказа и главният прокурор Сотир Цацаров

„Мълчанието му е повече от красноречиво. Прави ли се предложение за оставка на г-н Узунов в това заседание?“, попита той и обясни, че ще подкрепи такова извънредно гласуване като процедура. Юлия Ковачева контрира, че мълчанието на Узунов не означава нищо. "За оставката мълчанието нищо не казва. Да каже дали счита, че има основания за оставката му. Ако няма, колегите ще внесат", предложи тя. 

Искане за оставката на Узунов обеща да внесе и Калин Калпакчиев. 

Ясен Тодоров защити Узунов като се обърна към председателя на ВКС да се въздържа от политически изказвания. "Нека в тази зала няма политика", призова той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови