Кметът на Трън с обвинение заради детето, което се "удари" в колата му

Станислав Николов се сдоби и с дело за евроизмами

OFFNews 06 октомври 2016 в 11:37 3395 1

Кметът на Трън с обвинение заради детето, което се

Районната прокуратура в Перник повдигна обвинения на кмета на Трън Станислав Николов, който блъсна с джипа си 6-годишно дете. 

Според полицейските протоколи малкият Ивайло виновен за инцидента и сам се е блъснал в колата на кмета. След като случаят беше раздухан от медиите, с делото се зае лично главният прокурор Сотир Цацаров, то беше прехвърлено от прокуратурата в Трън на тази в Перник. От прокуратурата съобщиха, че преместването на делото е направено, "за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността и за да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването".

Прокуратурата е повдигнала обвинение за това, че на 13 ноември 2015 г. при управление на автомобил „Фолксваген Туарег“ на кръстовище пред училище „Гео Милев“ в гр. Трън е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка и средни телесни повреди на 6-годишния Ивайло Стоянов.

В хода на разследването е назначена съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, проведени са допълнителни разпити на свидетели и са събрани достатъчно доказателства, обосновали привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъплението по транспорта. От събраните материали е установено, че Станислав Николов е нарушил правилата за движение по пътищата - не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и не е изпълнил задълженията си при приближаване към място, където се намират деца да намали скоростта, а при необходимост да спре и въпреки предупредителния знак „Деца“ е блъснал 6-годишния Ивайло Стоянов.

Николов е избрал скорост на движение 25 км/ч., която не му е позволила при внезапната поява на 6-годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него, обясняват от прокуратурата. Експертите посочили, че, за да може да спре, Стоянов е трябвало да се движи с 11 км/ч.

По този начин Станислав Николов по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на Стоянов, изразяваща се в травматична роптура на слезката (спукан далак), довела до загуба на слезката и средни телесни повреди – травма на корема с травматична роптура на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. След деянието Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза е установено, че причината за възникването на ПТП не е от технически характер и би следвало да се търси в субективните действия на водача – Станислав Николов, който в зоната на действие на пътен знак „А19“ – „Деца“ е избрал скорост на движение, която не му е позволила при внезапна поява на дете да спре автомобила преди да настъпи удар с детето.

„Възможност за предотвратяване на инцидента за Николов е имало, при условие че скоростта му на движение в конкретната обстановка е била не по-висока от 11 км/ч.“, сочат експертите.

Разследването по делото продължава.

В същото време главният прокурор е отменил друго постановление на прокуратурата в Перник, с което е спряно наказателно производство срещу Николов за измами, свързани с европейски средства. Той предоставил неверни сведения в писмена и други документи пред ОСЗ – Перник, за да получи средства от фондове на Европейския съюз. Разследването касае действия на Станислав Николов, който в качеството си на земеделски производител, е използвал неистински договори за аренда на земеделска земя. Установен е случай, при който Станислав Николов е представил в ОСЗ-Перник договор за аренда, сключен с починало преди повече от 6 месеца лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови