Изправят на съд прокурор, склонявал свидетел да наклевети негов колега

OFFNews 03 ноември 2016 в 13:14 2437 0

Изправят на съд прокурор, склонявал свидетел на нлевети негов колега

Спецзвеното при Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу прокурора от Окръжна прокуратура в Плевен Димитър Захариев. Той е обвинен за това, че през април и май 2015 г. е принуждавал свидетеля Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото „Октопод“.

Костов беше наблюдаващ по мегаделото срещу Алексей Петров, а Цветанов беше основен свидетел в процеса. Точно преди година той загина при автомобилна катастрофа на магистрала "Тракия".

Димитър Захариев е искал Цветанов да подаде писмен сигнал срещу прокурор Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви като съдържание показания да дава по делото „Октопод“. Принудата е извършена посредством заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. По време на срещите между обвиняемия и свидетеля е бил използван преносим заглушител, който блокира сигнала от мобилните оператори.

Целта на прокурор Захариев е била по този начин да получи кариерно развитие, като заеме поста на прокурор Светлозар Костов – тогава Административен ръководител на Специализираната прокуратура, или поста на Иво Радев - Административен ръководител на Окръжна прокуратура – гр.Плевен, който към този момент е привлечен като обвиняем и отстранен от длъжност. Отделно от това, с депозирането на лъжливи показания по делото „Октопод“ се е целяло и Алексей Петров да бъде оправдан. Установено е в тази връзка по делото, че прокурор Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

Свидетелят Георги Цветанов не се е поддал на психическия натиск и не е изпълнил исканията на прокурор Захариев.
Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

С обвинителния акт са повдигнати още две обвинения на Димитър Захариев – за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност, като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на управлявания от него лек автомобил, както и за това, че е държал радиосредство, когато това е забранено от закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови