Избраха нов съдия за регистрацията на ДОСТ

OFFNews 18 юли 2016 в 11:11 2956 1

Избраха нов съдия за регистрацията на ДОСТ

Снимка Сергей Антонов

Съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Светла Чорбаджиева ще гледа делото за регистрацията на партията на Лютви Местан. Името ѝ беше изтеглено в присъствието на медиите чрез системата за случайно разпределение на делата, предаде БНР.

В рамките на следващите две седмици трябва да стане ясно дали Чорбаджиева ще регистрира партия ДОСТ или ще потвърди решението на Софийския градски съд,с което беше отказана регистрацията на партията заради съмнения, че ще действа като етническа партия.

Основните аргументи за отказа бяха, че абревиатурата ДОСТ е дума от турски произход, която в превод на български означава "приятел" и евентуалното ѝ скандиране на митинг би било пропаганда на чужд език. Това, както и преобладаващият брой учредители с турски етнически произход, плюс неудовлетвореността на съдия Лилия Илиева от уточненията, които е поискала по документите на партията, доведоха до, на практика, поставянето извън закона на "Демократи за отговорност, свобода и толерантност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

18.07 2016 в 13:21

Ами тя предходната съдийка знае азбуката,знае да чете законите,ама сигурно е била малко кьоравичка.Трябвало е Екзактния да й купи диоптрични очила- приятел /ДОСТ/ в нужда се познава.
С неуспешния преврат при комшиите му се зографисаха веждите ...
Ай сега да затворим всички тайни пролуки в законите,че да не му светнат гьозовете.