Иранката-християнка Захра остава в България. Засега

OFFNews - Бургас 18 март 2016 в 10:12 7147 0

Захра Шахсавани (в средата)

Административният съд в Бургас отмени решението на Агенцията по бежанците, с което на 22-годишната Захра Шахсавани е отказана международна закрила.

Според магистратите не са преценени фактите, а е извършена формална преценка на ситуацията в Иран. Съдът посочва, че не са взети под внимание твърденията на Захра, че религиозните малцинства в държавата се преследват и че има опасност за нейния живот, след като е приела християнството.

Делото бе образувано след като през ноември 2015 г., иранката пуска молба за предоставяне на закрила по реда на Закона за убежището и бежанците. Такъв статут вече е отказван на Захра още през 2013 г. Представителите на агенцията се мотивират, че в Иран не е имало въоръжени конфликти, а решението й да избяга от страната си „не е продиктувано от тежки заплахи срещу живота или личността и́ като цивилно лице, поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт“.

Самата Захра бяга от Ислямска република Иран през 2012 г. Приема християнството в Турция и влиза нелегално у нас през 2013 г. На следващата година е кръстена от пастор Христо Якимoв от Евангелската петдесятна църква в Несебър. В разказа си, тя е посочила, че е напуснала страната си, след арести на членове от семейството и́. Заявила е, че не е била преследвана от официалните власти в Ислямска република Иран, но се страхува да се завърне страната, тъй като животът и свободата и́ могат да бъдат застрашени, поради променената и́ религиозна принадлежност.

Адвокатът на иранката, Ангел Динков, посочи за пример християнски пастор, който е осъден на смърт в държавата, а според доклад на ООН, Иран е водеща по екзекуции. Захра поясни, че в родната й държава, приемането на християнството се наказва именно със смърт.

Прокуратурата също подкрепи искането на иранката.

Жената живее от няколко години в Несебър, където и работи.

Магистратите връщат за ново разглеждане молбата на иранката за закрила, а днешното им решение не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови