И кметът на Челопеч стана клиент на прокуратурата

Алекси Кесяков е отстранен от поста си

OFFNews 17 януари 2017 в 14:29 6226 0

И кметът на Челопеч стана клиент на прокуратурата

Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Челопеч Алекси Кесяков. Той е поредният клиент на Темида по обвинения за престъпление по служба, след като за това бяха подведени поредица от бивши министри високопоставени чиновници. 

От пресцентъра на прокуратурата обявиха, че на 6 януари Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура е привлякло Кесяков като обвиняем за това, че през 2014 г. е източил 50 хил. лв. от сметката на общината. Основанието било изпълнението на договор, като, според прокуратурата, кметът бил наясно, че подобно плащане не се дължи. 

Разследването е установило, че кметът е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което общината е превела на консорциум сумата от 50 000 лева. В платежното нареждане, по указание на Кесяков е било вписано като основание за превода несъществуващо правно основание – „ искане 3 по договор“, като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи. Към същият момент фирмата, за която са изтеглени парите, е участвала в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ в с. Челопеч. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.

По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез специални разузнавателни средства.

По искане на СЗА - СГП, Окръжен съд – София отстрани от длъжност кмета на община Челопеч. Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването на СЗА-СГП е образувано от ОП София през м. юни 2016г., а с постановление на главния прокурор е разрешено разследването да се проведе под ръководството и надзора на специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови