Христо Иванов: Важно е не „опраскването“, а ВСС да си свърши работата

OFFNews 28 ноември 2015 в 10:45 4974 11

Важно е не „опраскването“, а завоалирането на този случай, защото това да не можем цяла година да доведем това дело докрай, не е нормално. Аз не спрях да говоря пред Висшия съдебен съвет да направят проверка още след първия запис на Владимира Янева, който изтече. Фокусът на този скандал е върху ВСС и това какво трябва съветът да свърши сега и какво е свършил е до сега. Така правосъдният министър Христо Иванов коментира скандалът „Яневагейт“ в ефира на БТВ.

Той заяви, че докато магистратите от ВСС не „скъсат с този тип на работа“ да „завоaлират дела“ и освобождават хора без причина, нямам как да се осъществи нито съдебната реформа, нито някаква промяна в съдебната система.

„Тази история започва много назад във времето, още когато имаше съмнения за корупция в Софийския градски съд. Всичко започна с огромния скандал с избора на Янева за председател на съда. Ние с премиера излязохме с официално становище още през декември 2014 година, с послание към ВСС, с което казахме, че всички признаци на корупция трябва да бъдат изчистени, но очевидно нищо не беше изчистено“, каза Иванов.

Той подчерта, че записите са последствие именно на тези минали скандали, на които Висшият съдебен съвет не е обърнал внимание. По думите му разговорите с Ченалова са „оръжие за спекулация и това е огромна маса информация, която се изсипва от пералня“.

Иванов припомни, че е нямало да се стигне дотук, ако ВСС е обърнал внимание на десетките жалби на съдии от СГС срещу Янева.

„Никой не обърна внимание и сега това бездействие се връща като бумеранг. Висшият съдебен съвет трябва да си свърши работата. Виновни са поредица от висши съдебни съвети. Затова е нужна съдебната реформа“, каза Иванов.

Той заяви, че политически влияние над съдия може да стане факт, само ако самият съдия се поддаде на това. Правосъдният министър допълни, че иска ясна проверка на всички записи. Той допълни, че този скандал цели да припише вина на главният прокурор Сотир Цацаров.

„Отстраняването е малко като подаряването на бельо. Човек като подарява бельо, се надява да го пипне втори път. По тази логика защо да отстраняваме някого временно като ще го върнем след това обратно“, коментира Иванов на въпрос дали трябва да отстранен главният прокурор.

„Това са опити да се смени темата, всички спекулации и твърдения по адрес на Цацаров. Аз когато има важен факт политически, го поставям на фокуса на ВСС, за да не пропуснат нещо. Да, казах пред ВСС за статията на „Медияпул“, както и аз бях първият, който опроверга заглавието, а след мен го опровергаха и от Европейската комисия“, каза Иванов.

Той е категоричен, че ако ВСС не обърне внимание на сигнала със спекулативното заглавие, „последиците за страната ни като дойде докладът на Европейската комисия, ще са пагубни“.

„Постът ми на правосъден министър е най-малко важен в тази ситуация. Въпросът е, че те искат да отстранят човека, който първи поиска да бъде направена проверка по този казус. Аз казах, че ще последва цяла поредица от записи, но никой не ме чу, за да не стига до тук“, каза още правосъдният министър.

„На нас ни трябва институциите да започнат да си вършат работата. В рамките на своята компетенция ВСС и прокуратурата да направят обективна проверка“, каза още той.

Христо Иванов заяви, че с премиера Борисов „ще работят чудесно“. Той допълни, че „иска да спечели доверието на премиера, като доведе нещата до крайната цел на тази атака, а тя е нещата да не продължат по старому“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!