Герой от разговорите на "двете каки" ще представлява ВСС

Чрез "опраскване" част от членовете на съвета си избраха "човека на Бойко"

Юлиан Христов 20 януари 2016 в 16:15 9081 30

Герой от разговорите на

Димитър Узунов ще е новият представляващ ВСС. Кандидатурата му беше внесена изненадващо в дневния ред на съвета. Така в отсъствието на седем души 13 от ВСС замениха Соня Найденова - един от членовете, който се противопостави на намесата на изпълнителната власт в работата на ВСС, с Димитър Узунов - един от героите в разговорите между "двете каки".

Днешното заседание на ВСС премина със скандал, след като Милка Итова - също герой от разговора между двете съдийки, неочаквано внесе предложението за избиране на Узунов за представляващ ВСС. Това провокира петима души от съвета демонстративно да напуснат заседанието, а аргументът им - решението е взето не в залата на съвета и е предизвестено с оглед бройката на вносителите. Соня Найденова си направи своеобразен отвод от дебата и също напусна залата. 

Само преди ден бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви пред БНР, че именно Узунов е човекът за свръзка между ВСС и премиера Бойко Борисов и че той е авторът на СМС-а до премиера. Съобщението, неясно защо, беше препратено от Борисов на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на дебатите за проверка по скандала "Яневагейт". 

Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме".

От записите на разговор между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова става ясно, че именно Узунов е човекът, който държи пряка връзка с премиера. В единия от записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов на 12 февруари 2015 г., когато той бил в Брюксел, тъй като искала среща с него. Три минути по-късно с нея се свързал Димитър Узунов от ВСС, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на Съвета от Яне Янев. „Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

Узунов е и сред членовете на ВСС, които отказаха да оповестят разпечатка от комуникациите си в деня, в който премиерът е получил и препратил СМС-а на Лозан Панов. 

Заседанието на ВСС днес напуснаха - Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Последната припомни, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите във връзка със СМС-скандала.

Според Калин Калпакчиев във ВСС "цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи". Той коментира, че решението за промяната на дневния ред е било взето "отвън" и той не би желал да участва в него. По думите му, във ВСС различното мнение може да доведе до ярост.

„Груба демонстрация на сила, която за мен е необяснима. Истината - която всички знаем, е че решението е взето извън тази зала. Това е наказателна акция на задкулисието срещу г-жа Найденова. Аз в този фарс няма да участвам, ще изчакам формалното взимане на решението отпред“, каза той.

Камен Иванов заяви, че не може и няма готовност да участва в обсъждането на тази точка и намира присъствието си в залата за излишно. Самата Найденова също отказа да участва в дебата с мотива, че щом има нужда от нов председателстващ на Съвета тя не е изпълнявала успешно задълженията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!