Европейският съд е оправдал българските граничари, които Турция обвинява

OFFNews 22 март 2017 в 16:36 3348 2

Европейският съд е оправдал българските граничари, които Турция обвинява

Българските гранични полицаи, които сега са обвинени от турската прокуратура за убийство по непредпазливост, вече са били оправдани от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Това е станало на 16 декември 2014 г., когато е постановено решение по дело, образувано от роднини на починалия Ялчън Ерджан срещу българските полицаи. Преди 9 години Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов се отзовават на сигнал, че край Резово има нарушители на държавната граница. Тогава те се натъкват на турски бракониери, а при опита да ги задържат, срещат съпротива. Следва схватка, при която пистолетът на Цонков произвежда няколко изстрела, оказали се фатални за единия турчин.

В България обвиненията срещу четиримата са снети, но в Турция тече паралелен процес, по който те вече имат повдигнати обвинения. 

По делото в ЕСПЧ роднините на починалия турски гражданин твърдят, че има нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи като не е гарантирано правото на живот и българските власти не са били ефективни при разследването на случая. 

ЕСПЧ приел, че в случая става въпрос за нещастен инцидент, при който българските полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. Властите са провели ефективно разследване, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.

Съдът отбелязва, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. ЕСПЧ приема, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар, като техните изводи са в съответствие със събраните доказателства. Съдът изразява своето несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.

По указание на главния прокурор на Р България, днес в 14.30 часа апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани, обвинени от турските съдебни власти в убийство и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

От прокуратурата по-рано днес съобщиха, че няма отношение към процедурата, която в момента се провежда пред Районен съд - Бургас по връчване на обвинителния акт на българските полицаи. Процедура е в изпълнение на молба за правна помощ от Турция, която е изпратена на Районен съд - Бургас от Министерство на правосъдието.

До момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани във връзка с воденото наказателно производство срещу тях, съобщават от прокуратурата и уточняват, че в случая Европейска заповед за арест е неприложима, тъй като Турция не е член на Европейския съюз.

"В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, е важно да се подчертае, че със Закона за ратифициране на тази конвенция от 07.11.2006г., България е изразила декларация по чл. 6 т.1 от ЕКЕ, съгласно която „България ще отказва да екстрадира свои граждани“, се посочва още в съобщение на прокуратурата по случая.

По указание на главния прокурор Сотир Цацаров прокурор от Апелативна прокуратура - Бургас е приел четиримата българи, като ги е информирал за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и им е разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

От прокуратурата припомнят съдебната сага по случая в България. 17 април 2008 г. турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал. Започва разследване под ръководството на Военноокръжна прокуратура – Сливен.

С постановление на 16.10.2008 г. Военноокръжна прокуратура – Сливен е прекратила наказателното производство като е приела, че от доказателствата по делото е установено, че се касае за случайно деяние по смисъла на чл. 15 от НК. На 03.11.2008 г. Военен съд - Сливен е потвърдил постановлението на ВОП - Сливен, споделяйки извода на прокуратурата, че не е извършено престъпление, а е налице случайно деяние, изключващо вината.

По жалба на адвокат, повереник на наследниците на починалото лице, с определение от 23.12.2008 г. Военнооапелативен съд на Р България е отменил определението на ВОП - Сливен и постановлението за прекратяване и е върнал делото на прокурора за продължаване на разследването и за събиране на още доказателства. След проведено допълнително разследване на 03.07.2009г. ВОП – Сливен отново е прекратила наказателното производство, с подробни аргументи за липса на извършено престъпление от българските полицейски служители. Това постановление на ВОП – Сливен е отменено от Военноокръжен съд – Сливен с определение от 12. 10. 2009 г., с мотиви, че прокурорът не е направил необходимият разбор и анализ на доказателствената съвкупност, поради което е достигнал до грешен правен извод. Определението на ВОП – Сливен е протестирано от прокуратурата и с определение от 13.11.2009 г. Военноапелативният съд на Р България уважава протеста, приема изводите на Военен съд – Сливен за необосновани, отменя определението на съда от 12. 10. 2009 г. и потвърждава постановлението на ВОП – Сливен за прекратяване на наказателното производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови