Друга акушерка удряла новородената Никол, твърди адвокат

OFFNews 14 юли 2016 в 13:01 3638 0

Друга акушерка удряла новородената Никол, твърди адвокат

Не подсъдимата Емилия Ковачева, а друга акушерка е нанесла удари по новородената Никол в болницата "Софиямед". Това твърди адвокат Владимир Шейтанов, който представлява Ковачева пред съда. Тя е обвинена в опит да убие четиридневното бебе, а случаят стана популярен след разпространен видеозапис от охранителните камери в болницата. 

Адвокат Шейтанов, който беше защитник на българските медицински сестри в процеса в Либия, се усъмни във вината на Ковачева, съобщава БНР. Според него от записите от камерите в отделението за новородени в болница "Софиямед" не става ясно коя е жената, която удря бебето. Съдът вече назначи техническа експертиза на записите, след като един от свидетелите по делото - колега на Ковачева, каза, че не я разпознава от записа. 

Заседанието по делото срещу Ковачева днес започна с искания за отвод на съдебния състав, прокурора в процеса както и на цялата Софийска градска прокуратура. Искането беше направено от другия адвокат на Ковачева Владислав Янев. Подобни искания той отправи и на предходните заседания по делото. От началото на разследването Янев твърди, че прокуратурата и в частност прокурор Николай Христов, е предубеден, че манипулира свидетелите и доказателствата, че настройва обществото срещу Емилия Ковачева, че не работи по версията за това, че малката Никол е била изпусната, а само, че Ковачева я e пребила.

Адвокатът твърди също, че протоколите по делото са манипулирани, за което вече са уведомени главният прокурор, правосъдният министър, председателят на СГС, инспектората на ВСС, Европейската комисия и посланиците на страните членки на ЕС.

Искането му обаче беше отхвърлено, а прокурор Николай Христов нарече поведението на Янев самоцелно. Малко след това успя да започне и делото по същество с разпит на колеги на Емилия Ковачева.

Днес показания дадоха колеги на подсъдимата, като никой от тях не беше категоричен, че именно тя е жената от записите. Основният аргумент на всички беше, че записите в интернет били с лошо качество. Повечето от тях обаче потвърдиха, че в болницата са били практика двойните дежурства, както и че не е имало добри условия за почивка на акушерките по време на нощните смени.

По делото бяха разпитани и родителите на малката Никол, която през април навърши една годинка. В края на април миналата година тя беше с опасност за живота след нощна смяна на Ковачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews