Димитър Узунов не внесъл искането за оставката му в дневния ред на ВСС

OFFNews 19 октомври 2016 в 10:55 3794 1

Димитър Узунов не внесъл искането за оставката му в дневния ред на ВСС

Снимка БГНЕС, архив

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов не е придвижил искането за оставката му и то не е влязло в дневния ред на утрешното заседание на Съвета. Това стана ясно от думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Миналата седмица Панов поиска оставката на Узунов, който еднолично определи представителите от ВСС, които да се срещнат с мисията на проверяващите европейски прокурори.  

Висшият съдебен съвет е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата и такива, които се опитват да ги игнорират. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който публично поиска оставката на представляващия съвета Димитър Узунов. „Случва се, че проверяващите редуцират или предоставят информация на проверяващите”, обясни Панов. По думите му сред избраните за контакт с чуждестранните експерти няма нито един от тези членове на "критичното малцинство" във ВСС, които публично са реагирали при нарушения на правилата.

„Ако г-н Узунов и мнозинството са очаквали от мен да проявявам поведение каквото е тяхното, изобщо да не ме бяха избирали”, така Панов коментира факта, че именно Узунов го е подкрепил за поста председател на ВКС.

Панов коментира и искането, което отправи до главния прокурор Сотир Цацаров за това докъде са стигнали разследванията по КТБ и аферата "Яневагейт". Той подчерта, че не смята, че задаването на въпроси на главния прокурор съставлява конфликт. По думите му двата случая са теми, по които има развитие и нови проверими твърдения и е нормално държавното обвинение да се произнесе дали интервюто на Цветан Василев и новите записи от „Бивол” съдържат факти, полезни на разследването.

Панов подчерта, че никога не е бил претендент за президент, вицепрезидент или служебен премиер. „Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че аз съм вегетарианец, той – също”, подчерта магистратът.

Той каза, че в съда се е запознал с руския гражданин, който го блъсна дни, преди да бъде избран за председател на ВКС. Стана ясно, че именно той го е превозил с автомобила си до болницата след инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews