Делото "Софийски имоти" приключи без присъда за Тошко Добрев

OFFNews 13 март 2017 в 20:54 5630 1

Последните две дела срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев и членовете на борда на общинското дружество приключиха с оправдателни присъди, съобщи "Правен свят", позовавайки се на справка на Софийския градски съд. 

Според информацията последната оправдателна присъда за Добрев е влязла в сила преди по-малко от месец. Делото е за неизгодна продажба на акции на смесеното дружество "Астрима" за 126 000 лева през 2002 г. Според прокуратурата със сделката дружеството е понесло щета в размер на 40 000 лева. 

По това дело Добрев беше оправдан на първа инстанция през лятото на миналата година, след като и прокуратурата не е поддържала обвинението в края на процеса. Въпреки това тя протестира присъдата пред втората инстанция, но съдът върна делото. В нов протест прокуратурата е поискала пробация за Добрев, но пред съда прокурорът по делото не е поддържал протеста.

Другата оправдателна присъда е влязла в сила в края на 2016 г. По него той бе обвинен в безстопанственост заради 4 договора за продажба на имоти, от които дружеството е било ощетено с близо 2 млн. лв. Първоначално делото беше гледано в СГС от Владимира Янева, но тя го прекрати, а след това си направи отвод заради съмнения за конфликт на интереси. Делото отива при Мими Петрова, а след като беше уволнена през 2013 г. - при Ани Захариева. Тогава съдът оправдава Добрев и подсъдимите с него 12 души.

Обвиненията срещу шефа на "Софийски имоти" дойдоха след доклад на Столичния инспекторат, според който през дружеството е осъществена скрита приватизация на общинско имущество.

От април 1998 г. до 27 ноември 2003 година дружеството "Софийски имоти" е извършило близо 1000 сделки с общински имоти. Една от сделките е за учредяването на дружеството “София сити къмпъни” АД, в която “Софийски имоти” взема акции за 6 млн.лв, а апортира 54 дка земя в Южния парк (терените зад хотел “Хилтън”), оценени на 19 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови